Budapestin nähtävyydet – TOP 11 listaus

Unkarin pääkaupunki Budapestia kutsutaan ”idän Pariisiksi”, eli paljon kulttuuria ja mahtipontisia rakennuksia olisi tarjolla. Tässä artikkelissa TOP 11 Budapestin nähtävyydet.

Budapestin tunnetuimmat nähtävyydet on kätevä ottaa haltuun esimerkiksi ”hop on, hop off” -turistibussilla, joka ajaa yleensä n. 30 min välein ja josta voi nimensä mukaisesti hypätä pois ja takaisin sisään omaan tahtiin.

Toki paikat voi kiertää myös omatoimisemmin vaikkapa julkisia kulkuneuvoja käyttäen.

Joka tapauksessa, tässä TOP 11 Budapestin nähtävyydet.

Ne eivät ole missään ”parhaus”järjestyksessä, vaan yritetty jakaa hieman loogisemmin, jotta voit ottaa samasta kaupunginosasta useamman kohteen kerralla haltuun.

1. Linnavuori (Budan linna + oheiskohteet)

Lähes jokaisessa postikortissa esiintyvät Budan linna ja sitä vierustavat rakennukset. Kukkulalla on tunnelma kuin pienehkössä kylässä – siellä on historiallisia rakennuksia, kahviloita ja erilaisia tuliaiskauppoja.

linnavuori - suosituin nähtävyys

Täällä on myös hienot ja valokuvaukselliset näkymät Tonava-joen yli ja Pestin kaupunginosaan. Ehdoton nähtävyys Budapestin vierailijalle.

 

2. Széchenyin ketjusilta – pikakohde

Budan kukkulan alapuolella sijaitsee tämä kuuluisa ketjusilta, joka yhdistää Budan ja Pestin. Tämä kohde on pikaisesti nähty pakolliset valokuvat otettuna. Voit esimerkiksi tulla sillan yli ja ottaa sitten bussin kohti Budan linnavuorta.

Szechenyin ketjusilta

 

3. Gellértin vuori – patikointia ja hienoja maisemia

Budan linnavuorelta hieman eteläänpäin, samalla puolella jokea, sijaitsee Gellértin vuori. Täältä on vieläkin mahtipontisemmat näkymät kaupungin yli. Vuoren juurella sijaitsee myös Gellértin kylpylä, josta alempana hieman lisää.

Gellertin vuori & Citadella

Pääset vuoren huipulle joko bussilla tai kävelemällä, mikäli patikointihenkeä löytyy.

 

4. Tonavan bulevardi

Kengät Tonavan varrellaTonavan rantaa pitkin kävely kannattaa sisällyttää ohjelmaan. Rantaa pitkin ajaa myös raitiovaununumero 2, joka ajaa myös alempana mainitulle parlamenttitalolle.

Esimerkiksi parlamenttitalon kohdalla rantabulevardilla on kengistä koostuva muistomerkki – Shoes on the Danube. Toisen maailmansodan aikaan juutalaisia pyydettiin riisumaan kenkänsä ennen kuin heidät ammuttiin ja tiputettiin Tonavaan.

 

 

5. Váci utca -kävelykatu – kauppoja & ravintoloita

Toinen turistien suosima kävelykatu menee niin ikään joen suuntaisesti, mutta pari korttelia sisämaahan päin. Pestin puolella jokea. Siellä on isoja kansainvälisiä ketjuliikkeitä, ravintoloita sekä ihan paikallisiakin tuotteita myyviä liikkeitä.

 

6. Unkarin parlamenttirakennus

Parlamenttirakennus on jo ulkoa päin oma nähtävyytensä. Joen varressa, Pestin puolella sijaitseva massiivinen rakennus on ehkä hienoimman näköinen joen vastarannalta observoituna.

Budapest parlamenttitalo

Rakennukseen pääsee myös sisään kierrokselle maksua vastaan. Kävijöiden määrää on tosin rajoitettu, joten lippuja kannattaa varailla jopa etukäteen. Näistä lisää tietoa englanniksi heidän nettisivuiltaan.

 

7. Andrássy út – mahtipontinen bulevardi

Andrássy út -katu on n. 2,5 km pitkä suora katu, joka yhdistää ydinkeskustan ja sankarien aukion. Sen varrella on kahviloita, museoita, luxus-liikkeitä jne.

Myös seuraava kohde on Andrassy-kadun varrella:

 

8. Terrorin talo (House of Terror Museum)

Hieman brutaalimpaa historiaa esittelee Terrorin talo. Tämä museo keskittyy siis 1900-luvun tapahtumiin, johon kuuluivat natsien seikkailut ja sittemmin kommunistiseen aikakauteen, jota jatkui vuoteen 1989 asti. Mielenkiintoista – vaikkakin synkkää – lähihistoriaa on siis täällä luvassa.

Edelleen Andrássy út -katua pitkin jatkaen päästään seuraavaan kohteeseen:

 

9. Sankarien aukio

Majesteettista arkkitehtuuria tarjoaa myöskin Sankarien aukio Andrássy út -kadun päässä. Aukion takaa alkaa myös kaupungin puisto, jossa voi viettää päivää nurmikolla piknikkaillen tai puistoa kierrellen (täältä löytyy myös Vajdahunyadin linna ynnä muuta nähtävää).

Samassa puistossa sijaitsee myös seuraava kohde:

 

10. Budapest Zoo, eli eläintarha

Kaupungin puistossa on siis tämä jo 1866 avattu eläintarha. Sisäänpääsy aikuisilta 2500 HUF, eli n. 8 € ja lapsilta (2-14 vuotta) 1800 HUF, eli n. 6 €.

Ja edelleen, samaisessa puistossa sijaitsee myös seuraava nähtävyys:

 

11. Széchenyin kylpylä

Budapest on tunnettu kylpylöistään. Joissain kylpylöissä fiilis on kuin kylpisi hienossa museossa. Gellértin kylpylä varsinkin on tunnettu hienosta arkkitehtuuristaan.

Mikäli haluat yhdistää sankarien aukion, kaupungin puiston ja kylpylävisiitin yhteen iltapäivään, ne on helppo ottaa haltuun kerralla.

Kylpylät muuten operoivat ympäri vuoden, eli myös talvipakkasilla kokemus on höyryävän lämmin.

Lue myös:
Budapestin TOP 3 kylpylät
Mitä tehdä Budapestissä? 9 ideaa
Budapestin hintataso

3 KOMMENTIT

    • 65+ ikäinen EU-kansalainen (Passi tai EU-henkkarit oltava todistusaineistona) saa matkustaa ilmaiseksi Budapestin julkisessa liikenteessä. (Lähde)

      Lisäksi joissain museoissa tms. turistinähtävyyksissä voi kysyä onko siellä alennusta (”senior discount”). Joissain saattaa olla alennus. Henkkarit mukaan.

  1. Hei! Saakohan Budapestissa +65 vuotiaat lipunmyynti paikoista jonkun ”poletin” jolla pääsee metro-portista sisään.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here