
Opiskelijat ovat raudanlujia ammattilaisia tässä asioiden viivyttelyssä, eli prokrastinaatiossa. Mikäli homma on lähtenyt aivan lapasestasi ja haluat tilanteeseen muutoksen, katsasta alla oleva 3-vaiheinen opas.
”Alanpa lukemaan tähän kokeeseen hyvissä ajoin”
”Tein opinnäytetyöni hyvissä ajoin pois alta, ettei sillä olisi tullut kiirettä”
…sanoi ei kukaan, koskaan.
Olit sitten opiskelija, työnhakija tai omaa yritystä suunnitteleva, asioiden viivyttely jonkin ”tärkeämmän” asian takia koskettaa montaa meistä.

Aivoissa järjen ääni yrittää jatkuvasti sanoa sinulle, että alapas nyt hommiin, deadline on jo 2 viikon päästä. Pikaista tyydytystä kaipaava aivolohko sen sijaan väittää, että hän tarvitsee vielä muutaman Youtube-videon, sen jälkeen pitäisi vielä salillakin käydä ja sen jälkeen ilta meneekin ruoanlaitossa ja aikuisviihteen katsomisen parissa.
Vakavasti puhuen, prokrastinaatio ei ole ainoastaan internet-sukupolven ongelma, vaan siitä on jo kreikkalainen runoilija Hesiodos raapustellut 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua seuraavaa: ”älä siirrä työtäsi huomiselle tai ylihuomiselle.”
Psykologeilla todennäköisesti olisi aiheeseen liittyen jotain tieteellisempää perustelua miksi ihmiset lykkäävät asioita, mutta mennään nyt ihan käytännön vinkeillä.
Normaalisti tällaisissa artikkeleissa ”pitäisi” olla ainakin 10 erilaista vinkkiä miten päästä eroon viivyttelystä, mutta nyt irtoaa suoraviivainen 3 kohdan opas:
1. Pilko työ pieniin osiin
Onko sinulla koe tulossa, johon sinulla on 100 sivun nivaska tai kirjanpätkä luettavaa? Tai pitääkö sinun kirjoittaa 10 sivun essee? Tai yritätkö sivutoimisesti rakentaa omaa yritystäsi, mutta tuskailet ja kiroilet, kun ei meinaa irrota luovuutta tai jaksamista siihen aloittamiseen.
Aloita pienesti. Ajattele projektia pieninä osina ja jaa sitä pieniin tehtäviin. Aloita siis suunnittelu katsomalla tulevaa projektia suurpiirteisesti ja pohtien miten sitä voisi jakaa pieniin osiin. Esimerkiksi pieni tehtävä, jonka voisi tehdä 15 minuutissa per päivä.
Lue kirjaa aluksi vaikka 5 sivua per päivä. Tai kirjoita esseetä puoli sivua per päivä.
2. Suunnittele tulevat päivät
Oletetaan, että sinulla on deadline jollekin työlle muutaman viikon päässä. Suunnittele tulevat päiväsi ja sitä, miten paljon teet minäkin päivänä.
Esim. sunnuntaina pysähdyt miettimään tulevaa viikkoa ja kirjoitat kynällä paperille ma, ti, ke, to, pe ja kunkin päivän alle lyhyesti mitä aiot tehdä. Pidä tuo paperi esillä jossain esim. kirjoituspöydällä tai jääkaapin ovessa, jossa näet sen jatkuvasti.
Oma esimerkkini erään esseen kirjoittamisesta meni näin, kun olin samaan aikaan kokopäivätyössä;
Ma: kirjoita 0,5 sivua esseetä
Ti: kirjoita 0,5 sivua esseetä
..
.
La: kirjoita 2 sivua esseetä
Eli tarkka suunnitelma, mutta samaan aikaan erittäin helposti saavutettava tavoite jokaiselle päivälle.
3. Tee päätös, että noudatat yllä olevaa suunnitelmaa
Noni kusipää, suutu jo.
Nyt on aika jättää se asioiden lykkääminen ja alkaa toteuttaa kohdissa 1 ja 2 tehtyä suunnitelmaa. Aiemmin projekti on vellonut mielessäsi vain yhtenä isona möhkönä, josta on ollut vaikea ottaa kiinni.
On paljon helpompi aloittaa puolikkaan sivun kirjoittaminen, kun tulee illalla kotiin sen sijaan, että koko möhköä pitäisi taas ajatella kokonaisuutena. Pakota itsesi sen suunnittelemasi mini-tehtävän suorittamiseen ja sillä selvä.
Itse asiassa oppiminenkin todennäköisesti on tehokkaampaa, kun kunnolla keskityt 15 minuuttia per päivä 2 viikon ajan kuin puoliunessa luet kerralla ajatus vaeltaen 50 sivua kerrallaan.
Eli, ala hommiin, aloita pienesti ja taltuta prokrastinaatio.