Uuden kielen oppiminen: 10 vinkkiä, joilla opit nopeasti

Haluaisitko oppia uuden kielen? Mikäli et aio ryhtyä tulkiksi tai kielenkääntäjäksi, tämä artikkeli on sinulle. Saat 10 käytännöllistä vinkkiä, joiden avulla pääset käyttämään uutta kieltä hyvinkin nopeasti.

Jäikö sinulla koulussa kielten opiskelu vähemmälle tai ne eivät vain silloin kiinnostaneet? Oletko siinä uskomuksessa, että sinulla on huono kielipää ja että peli on jo menetetty?

Koulussa kielten opiskelu keskittyy lähinnä asioiden ulkoa muistamiseen ja virheiden välttämiseen.

Jos tällainen opiskelutapa ei itselle sovi tai ole mieluisa ja tulokset jäävät huonoiksi, saamme koululaitokselta ikäänkuin elinkautisen tuomion: olet huono kielissä, etkä voi niitä oppia.

Onneksi ajat muuttuvat ja oppimista voi harrastaa esimerkiksi netissä ja juuri siinä muodossa kuin itselle sopii.

Voit esimerkiksi:

  • kuunnella opetusta audiona
  • katsoa Youtube-videoita
  • lukea blogitekstejä
  • chattailla tai ottaa videopuhelun Skypessä (esim. kieli-tandem)
  • ostaa henkilökohtaista opetusta (esim. Skype-oppitunnit)
  • käyttää älypuhelinsovelluksia

Ns. oikeassa elämässä voit tietenkin mennä kielikursseille tai löytää paikkakunnalta jonkun ns. kieli-tandem-kaverin.

”Kieli-tandem” tarkoittaa siis tilannetta, jossa kaksi osapuolta haluavat oppia toisiltaan heidän äidinkieltään. Esim. suomalainen <-> espanjalainen, jossa käytetään apuna tarvittaessa englantia.

Eli kielten opiskelu ei tarkoita enää sitä kuivaa oppikirjaa ja pelkkää asioiden ulkoamuistamista.

Unohdetaan siis se perinteinen koulu ja siirrytään tosielämään. Luonnollisesti tiedät sen, että voit tankata kielioppia oppikirjasta, mutta seuraavat vinkit ovat konkreettisempia ja käytännöllisempiä:

Ensi alkuun 6 vinkkiä kotona opiskeluun, jonka jälkeen viimeiset 4 vinkkiä ulkomailla asuvalle!

1. Opiskele uuden kielen tärkeimmät sanat

Jos sinua kiinnostaa uuden kielen oppiminen nopeasti, kannattaa lukea amerikkalaisen yli-ihmisen, Tim Ferrissin edesottamuksia. Hänen blogistaan bongasin myös seuraavan vinkin:

Opettele aluksi uuden kielen 300 yleisintä sanaa.

Esim. täältä löydät englanninkielen 300 yleisintä sanaa. Ferrisin mukaan 100 yleisintä sanaa koostavat n. puolet kirjoitetusta kielestä ja 300 sanaa n. 65 % kirjoitetusta englanninkielestä. Eli jos opiskelet englantia, ota nämä sanat haltuun ensin.

Kielen oppiminen on monille aika ison kuuloinen projekti, mutta kun jaat projektia pienempiin osiin, on itseä helpompi motivoida. Aloita siis vaikkapa tankkaamaan ne 100-300 yleisintä sanaa haluamastasi kielestä. Jos teet tätä 1 sanan päivävauhdilla, niin osaat ne jo alle vuoden sisällä.

On parempi olla kiinnostunut kielten opiskelusta pitkän aikaa, mutta vähän kerrallaan, kuin lyhyen aikaa ja paljon kerrallaan. Ensimmäinen vaihtoehto tuo paremmat ja kestävämmät tulokset!

 

2. Opettele yleisimpiä lauseita (joita tarvitset käytännössä)

Olet kenties nyt opiskellut edellisessä kohdassa mainitut 300 sanaa.

Nyt on vain aika hieman treenata ja yhdistellä noita sanoja. Muista, että todennäköisesti selviät lomamatkallasi tilanteesta sanomalla ”missä metro” sen sijaan, että jäät muistelemaan miten koko lause menee, esim. ”anteeksi, missä sijaitsee metroasema?”. Paikalliset kyllä hoksaavat, ettet ole aivan natiivipuhuja eivätkä ota sitä liian töykeänä (hymy ja ystävälliseleinen lähestyminen yleensä korvaa kohteliaisuussanat)

Bonusvinkki noiden lauseiden muodostamiseen:

Itse tapasin lukea saksaa opiskellessani Langenscheidtin kirjaa ”Basic German Vocabulary”. Siinä oli 2000 yleisintä saksan sanaa ja jokaista näistä sanoista oli käytetty jossain esimerkkilauseessa.

 

3. Itsekseen puhuminen ja suun notkistaminen

Katsotko elokuvia tai tv-ohjelmia opiskelemallasi kielellä? Ala matkimaan näyttelijöitä. Eläydy oikein kunnolla ja vääntelehdi sitä suuta rohkeasti aivan uusiin asentoihin, jotta saat samanlaisen äänen tuotettua kuin siinä leffassa.

Joskus kun luemme tekstiä, tuntuu, että helppohan nämä on lausua. Mutta sitten, kun ne pitäisi oikeasti sanoa ääneen eikä vain mielessään puhua, niin homma onkin hieman haasteellisempi.

Opettele siis ihan sitä fyysistä puhetta – vaikkapa ihan itsekseen puhumalla.

 

4. Leffat/sarjat, joissa tekstitys

Itse opiskelin joskus saksaa katsomalla Simpsoneja DVD:ltä, joihin pystyi valitsemaan saksankielisen tekstityksen. Suomesta ostetuissa DVD:issä on yleensä vain skandinaaviset tekstykset, mutta mikäli ostat leffan/sarjan DVD:n esimerkiksi kohdemaasta, on sinulla yleensä mahdollisuus pitää alkuperäiset äänet (englanti) ja valita kyseisen maan tekstitykset.

 

5. Kielten opiskelu netissä / älypuhelinsovellukset

Kun sinulla on luppoaikaa vaikkapa junassa tai bussissa, sinun on mahdollista opiskella kieliä älypuhelimesi tai vaikkapa tabletin ruudulta. Tutustu esimerkiksi WordDiveen.

 

6. Liimaa post-it -lappuja ympäri asuntoa

Liimaa tarralappuja ympäri asuntoasi, esimerkiksi jääkaapin oveen sana ”jääkaappi” jne.

Tai ala täyttämään vaikkapa A4-paperia randomeilla sanoilla (tarpeeksi isolla kirjoitettuna) ja riipusta tämä paperinpalanen siihen tietokoneesi viereen, josta näet sen koko ajan. Näet väistämättä tuon lapun joka päivä ja sanat alkavat tarttua mieleesi.

 

Ulkomailla asuminen ja kielen oppiminen:

Ulkomailla asuminen ja työskentely on yleensä se paras tapa oppia uusi kieli. Seuraavat vinkit on helppo toteuttaa ulkomailla elellessä:

7. Mene asumaan kimppakämppään

Ulkomailla kimppakämppäasuminen on paljon yleisempää kuin Suomessa. Tämä ei välttämättä ole kaikkien ”juttu”, mutta kannattaa harkita asiaa. Valitse vielä sellainen kimppakämppä, jossa asukkaat ovat paikallisia ja puhuvat sitä kieltä, mitä haluat oppia.

Tehkää jossain vaiheessa päätös, että puhutte vain paikallista kieltä. Se on parasta kielikylpyä mitä voit saada osaksesi.

 

8. Hanki paikallisia ystäviä tai poika-/tyttöystävä

Yleensä ulkomailla asuessa ihmiset ajautuvat hengailemaan saman maalaisten tai muiden ulkomaalaisten kanssa. Yritä välttää tätä ”ansaa” ja yritä altistaa itsesi paikallisille ihmisille. Tutustu paikallisiin tai hanki paikallinen poika- tai tyttöystävä, niin oppiminen lähtee oikein kunnolla käyntiin.

 

9. Pakota itsesi käyttämään kieltä

Asut siis uudessa maassa, kukaan ei tunne sinua ja haluat oppia sen uuden kielen. Nyt on lupa ”häpäistä” itsensä niin usein kuin mahdollista. Kysele kaikkea mahdollista esimerkiksi kaupoissa tai kysy vaikka suuntaneuvoja ihmisiltä kadulla.

Vaikka olisit kuinka introvertti, pakota itsesi menemään sinne epämukavuusalueelle ja käytä kieltä aina kun mahdollista.

 

10. Kielen oppiminen kuuntelemalla & matkimalla

Kiinnitä ulkomailla ollessasi huomiota mitä ihmiset sanovat missäkin tilanteessa. Esim. kahvilassa kuuntele miten sinua edellä oleva asiakas tilaa juomansa. Sieltä monesti löytyy sellaista puhekieltä, jota ihmiset oikeasti käyttävät.

Siinäpä siis joitain vinkkiä, joilla saatat päästä projektissa alkuun. Onko sinulla tarjota lisävinkkejä? Laita omat ajatuksesi alle kommentteihin!

Lisää luettavaa: 7 vinkkiä englannin opiskeluun

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here