
Tässä artikkelissa listataan ne Budapestin kylpylät, jotka ovat matkailijan kannalta mielenkiintoisimmat.
Miksi Budapest on niin tunnettu kylpylöistään?
Tämän taustalla ovat tietenkin kaupungin alueen maaperässä sijaitsevat kuumat lähteet.
Jo pari tuhatta vuotta sitten roomalaiset saapuivat näille tonteille ryyppäämään ja kylpemään. Sittemmin turkkilaisten vallan aikaan (1541–1686) rakennettiin paljon kylpylöitä, joiden paikalla moni nykyisistäkin kylpylöistä sijaitsee.
Ketkä kylpylöissä käyvät?
Tänä päivänä kylpylöissä käy paljon paikallisia vanhempia patuja ja pirkkoja rentoutumassa ja nauttimassa lähdeveden tarjoamista mineraaleista. Toinen suuri käyttäjäryhmä ovat turistit, sekä viikonloppuiltaisin nuorempi bilekansa saapuvat sparty-allasbileisiin.
Budapestin kylpylät ovat muuten auki ympäri vuoden:
Itse asiassa talvella kylpylävierailu voi olla jopa hienompi kokemus kuin kesällä – pääset nauttimaan luonnollisten kuumien lähteiden avulla lämpiminä pysyvistä altaista, erilaisista höyryhuoneista sekä useimmissa paikoissa myös suomalaisesta saunasta.
Hinnat ovat kuta kuinkin samaa luokkaa kaikissa kylpylöissä:
Sisäänpääsy maksaa plus-miinus 5000 HUF, eli noin 15-20 € – riippuen mikä viikonpäivä on kyseessä ja millaisen säilytystilan päätät ottaa.
Mukaan kannattaa ottaa ainakin sandaalit, uima-asuste ja 1-2 pyyhettä. Joihinkin altaisiin vaaditaan uimalakki. Näitä kaikkia voidaan kylläkin yleensä myös ostaa/vuokrata tarpeen tullen.
Tässä siis yhteenvetona 3 perinteistä, vanhanajan kylpylää.
1. Széchenyin kylpylä – suurin ja tunnetuin spa-kompleksi
Tämä vaikeasti lausuttavan nimen omaava kylpylä on Budapestin suurin ja monipuolisin. Seuraavasta videosta näet melko kattavasti paikan tarjontaa ja tunnelmaa:
Palatsimaisesta rakennelmasta löytyy jopa 18 eri allasta, joista 3 ulkona. Täällä on myös 10 erilaista höyryhuonetta / saunaa.
Sopii hyvin esim. pariskunnille, koska saunat ja altaat ovat seka-mallisia. Széchenyin kylpylän ulkotilat ovat varsin tilavat esimerkiksi kesän aurinkoisille päiville.
Lauantai-iltaisin järjestetään bileitä, jotka kulkevat ”sparty” (spa + party) -nimellä, mikäli pool partyt ovat sinun juttusi.
Osoite: Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146 Unkari (M1-metro, asema: Széchenyi fürdő)
2. Gellértin kylpylä – majesteettista arkkitehtuuria
Vuonna 1918 valmistunut Gellértin kylpylä on todella hieno rakennelma. Se sijaitsee Tonava-joen länsipuolella, eli kaupungin Buda-puolella, Gellértin vuoriston juurella. Kylpylässä on Széchenyin kylpylästä poiketen sukupuolittain eriteltyjä altaita ja saunoja. Eli yhdessä viihtyvälle pariskunnalle tuo edellä mainittu kylpylaitos voisi sopia paremmin.
Gellértin kylpylän ulkoaltaassa on aaltokone, mikäli pelkkä vedessä lilluminen käy tylsäksi. Löytyy myös tilaa auringonottoon altaan laidalla.
Osoite: Budapest, Kelenhegyi út 4, 1118 Unkari (M4-metro, asema: Szent Gellért tér)
3. Rudas – altaasta näkymä Tonavalle
Rudasin kylpylä sai alkunsa jo 1500-luvulla Turkin hallinnon alaisuudessa. Tämä on hieman vaatimattomamman näköinen rakennelma kuin yllä mainitut 2 kylpylää, mutta:
Rudas tarjoaa mielenkiintoisen näkymän yhdestä ulkoaltaastaan suoraan Tonava-joelle. Sijaitsee niin ikään Buda-puolella, lähellä Széchenyin ketjusiltaa, näkyy alla olevan kuvan vasemmassa laidassa. Oikeassa laidassa, horisontissa näkyvän sillan luona sijaitsee puolestaan ylempänä mainittu Gellértin kylpylä.

Osoite: Budapest, Döbrentei tér 9, 1013 Unkari
Yhteenveto
Siinä siis 3 vaihtoehtoa. Kaupungissa on toki muitakin kylpylöitä, mutta en viitsi alkaa tekemään valintaasi liian vaikeaksi. Täytyy olla todellinen kylpyläharrastaja, että niitä kaikkia viitsii lähteä lyhyen kaupunkiloman aikana kiertämään.
Jos aiot vierailla yhdessä kylpylässä reissusi aikana, menisin sinuna ykköseen, eli Széchenyin kylpylään:
Se on iso, monipuolinen ja silmiä hivelevää arkkitehtuuria tarjoava kylpykeskus!