Riittävä veden juonti kannattaa – 8 terveyshyötyä

Tässä lääkkeiden ja lisäravinteiden täyttämässä nykymaailmassa monilla unohtuu tämä ihmisen peruspolttoaine, eli vesi. Veden juonti kannattaa ottaa säännölliseksi rutiiniksi – jos ei se jo sitä sinulle ole.

Meillä on Suomessa maailman parasta vettä* ja sitä saa suoraan hanasta.

Silti tätä maailman tehokkainta ja halvinta lääkettä/lisäravinnetta/superfoodia moni ei muista käyttää tarpeeksi.

Miten muistaa juoda vettä tarpeeksi?

Nukutun yön jälkeen ihmiskroppa on kenties kuivimmillaan. Tilanne kannattaa korjata heti ensimmäisenä asiana aamulla ja juoda iso lasillinen vettä.

Entä sitten päivän aikana?

Kannattaa kehittää itselleen jokin systeemi – oli se sitten älypuhelinsovellus tai analogisempi tapa:

Voit pitää esim. työpöydälläsi paperinpalaa (näkyvillä!), johon vedät rakseja jokaista juotua lasia kohti. Pidä esim. 4 lasin tavoitetta per työpäivä.

Mikä on ”virallinen” suositus kuinka paljon vettä pitäisi juoda?

Amerikkalaiset ovat käyttäneet omaa nyrkkisääntöään ”8×8”, eli 8 lasia 8 unssin laseja, joista tulee pyöreästi 1,9 litraa per päivä.

Jotkut tutkimukset ovat puolestaan kehottaneet juomaan ”silloin kun on jano”.

Media on hehkuttanut vesimyrkytyksestä aiheutuneita kuolemia, mutta näissä tapauksissa on juotu jopa 16 litraa nestettä yhden jalkapalloharjoituksen aikana.

Eli jos nyrkkisääntöä haluaa vedenjuontiin, voisi se olla pari litraa päivässä ja kuumana tai tunnin treenin sisältämänä päivänä litran tai kaksi enemmän.

Entä ne vedenjuonnin käytännön hyödyt? Tässä kahdeksan kappaletta;

1. Puntti liikkuu paremmin = fyysinen suorituskyky

Urheilijat ja salillakävijät huomio.

Jos ne puntit eivät meinaa liikkua jonain päivinä yhtä hyvin kuin toisina, saattaa yksi syy olla liian vähäinen nesteen määrä kehossa. Lihas on n. 80-prosenttisesti vettä, joten muista tankata ne ”täyteen” jo ennen salille menoa.

Jo 2 % nesteen häviäminen kehosta vaikuttaa suorituskykyyn. Ja urheilijat voivat menettää jopa 6-10% nestepainoa hien mukana intensiivisen treenin/urheilusuorituksen aikana.

Nestehukasta treenin aikana voi aiheutua fyysisen väsymyksen lisäksi myös motivaation puutetta (mentaalinen vaikutus).

Lue myös: Salitreenistä saat ainakin nämä 9 hyötyä

2. Konttorirotat huomio – aivot pysyvät skarppina

Aivot koostuvat 85-prosenttisesti vedestä, joten:

Jo pienen nestehukan (1-3% kehonpainosta) johdosta aivot eivät enää ole skarpeimmillaan. Mieliala, keskittyminen ja jopa muisti saattaa pätkiä.

Tämä tarkoittaa esim. 80-kiloisella miehellä n. 0,8 kg häviämistä kehosta hien mukana esim. treenin aikana, jonka jälkeen aivot eivät enää toimi optimaalisesti.

 

3. Pää kipeä? Juo ensin lasi vettä

Nappailetko buranaa kuin karamelleja? Kokeile vaihtaa lääkkeet riittävään vedenjuontiin. Joillakin ihmisillä nestehukka voi siis aiheuttaa pääkipua ja migreeniä.

Pääkipuja on erilaisia ja kaikkien kohdalla tämä ei toimi, mutta siinä parin litran päivätahdissa pysyminen tuskin tekee pääkivuille haittaakaan.
 

4. Iho pysyy nuorena

Vaivaako kuiva iho Suomen kuivassa ja kylmässä talvessa? Vesi hoitaa ihoa sisältä käsin, joten jätä rasvat vähemmälle ja keskity saamaan vedenjuonti suositusmäärät täyteen.

Eli mikäli olet varannut silmäleikkauksen Brasiliaan tai Botox-käynnin Tallinnaan, peruuta nämä ja kokeile ensin riittävää vedenjuontia.

 

5. Pitää nivelet ”öljyttynä”

Tiedät varmastikin miltä vanha ja ruosteinen polkupyörän ketju kuulostaa.

Yhtä lailla ihmisen nivelet tarvitsevat säännöllisesti öljyä, eli vettä. Niveliä ympäröivät lihakset ovat 80-prosenttisesti vettä, joten nivelet öljyttynä pitämisellä suojaat niitä erilaisilta tömähdyksiltä ja yllättäviltä liikkeiltä (juoksu jne.)

Kärsitkö selkäkivuista? Muista juoda vettä.

 

6. Krapulan helpotus

Aamuyöllä nautittu ulkomaalaisvalmisteinen pizza on loistava krapulanehkäisymenetelmä, mutta sen lisäksi vielä litra vettä toimii myös hyvin.

Alkoholi toimii diureettina, joka kuivattaa kroppaa, joten riittävä veden juonti jo illan aikana, ennen nukkumaanmenoa/sammumista ja herätyksen jälkeen pelastaa sen mitä pelastettavissa on.

 

7. Veden juonti laihduttaa

Riittävä veden tankkaaminen pitää sinut kylläisempänä sekä kiihdyttää aineenvaihduntaasi.

Kahdessa tutkimuksessa todettiin 0,5 litran vedenjuonnin kiihdyttävän aineenvaihduntaa 24-30% puolentoista tunnin ajaksi.

Kahden litran päivätahtia juodessa kiihdytät kulutustasi 96 kilokalorin verran.

Ajoitus on myös tärkeää:

Juo 0,5 litraa vettä 0,5 tuntia ennen ruokailua, niin syöt vähemmän. Jos haluat vielä yhden vinkin kalorinpolttoon, juo aina kylmää vettä. Keho kuluttaa enemmän kaloreita, koska se joutuu ”lämmittämään” veden kehon lämpötilaan.

 

8. Vesi huuhtoo kehon jätteet

Flunssassa ja muuten sairaana ollessa olisi erityisen tärkeää juoda runsaasti vettä. Kun juot säännöllisesti vettä pitkin päivää, huuhtoutuvat kehon epäpuhtaudet virtsan mukana ulos kehostasi.

 

Yhteenveto

Tiesitkö muuten, että 75% amerikkalaisista on kroonisesti nestehukan kourissa? Suomalaisten kansallisjuoma, eli kahvi, luonnollisesti kuivattaa kehoa, joten voisi kuvitella meidän lukemat olevan samaa luokkaa.

Eli, kahvin ryystämisen lomassa sekä ennen kuin hamstraat lisäravinteita, superfoodeja ja vitamiineja, muista pitää keho nesteytettynä vähintään parilla litralla vettä per päivä.

Lähteet: usgs.gov, authoritynutrition.com, medicaldaily.com

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here