Kuvauskopteri haussa? Tiedä nämä 7 asiaa (ostajan opas)

kuvauskopteri
Kuva: Youtube / DJI (DJI Mavic Pro:n ohjain)

Tähän artikkeliin on koostettu 7 yleistä tiedonjyvää, jotka lukemalla pääset muutamassa minuutissa sisään kuvauskopterien maailmaan.

Kameroilla varustettujen dronejen tekniikka kehittyy kovaa vauhtia:

Koptereista on tulossa yhä helpompia lennättää erilaisten sensorien ja GPS-tekniikan avustamana. Täten ne sopivat aivan kenelle tahansa – ilman mitään aiempaa kokemusta kauko-ohjattavista laitteista.

Tässä siis lyhyt oppimäärä tiivistettynä ilmakuvauksesta kiinnostuneelle, jolla on kuluttajakäytöön tarkoitettu kuvauskopteri ostoslistalla:

1. Parhaat valmistajat?

Älypuhelinmarkkinoilla Apple ja Samsung ovat ne isoimmat, kuten tiedät.

Droneissa alan isoin on kiinalainen DJI (n. 70 % markkinaosuus) ja se on suoraan sanottuna paras kuluttajakäyttöön suunnatuissa kuvauskoptereissa.

Yuneec on kenties ainoa valmistaja, joka edes on lähellä DJI:tä tällä hetkellä. Nämä siis tuollaisissa n. 1000+ euron koptereissa ja kun päätavoitteenasi on kuvata hienoa videota helposti lennätettävällä kopterilla.

Action kameroista tunnettu GoPro julkisti juuri, syksyllä 2016, oman kopterinsa, GoPro Karman, mutta siitä tuli aivan susipaska, täysi floppi. Pari syytä:

 • Se on liian iso (verrattuna muutama myöhemmin julkistettuun DJI Mavic Prohon, joka on sen suora kilpailija)
 • Siinä on havaittu tekninen ongelma, joka saa kopterin sammumaan kesken lennon ja putoamaan maahan. Karman ostaneet voivat palauttaa kopterin ja saada rahansa takaisin (Lähde). Karman myynti on toistaiseksi keskeytetty.

Harmi GoPron ja yleisen kilpailutilanteen kannalta. Toivottavasti kukaan ei ole saanut Karmaa päähänsä tämän vian johdosta – jälki voi olla pahaa, kun reilun kilon mötkäle tippuu taivaalta jonkun päähän.

2. Kuvauskopterin hinta?

Halvimman kameralla varustetun dronen saa muutamalla kymmenellä eurolla.

Mutta, niillä ei oikein saa mitään katsomisen arvoista videomateriaalia tuotettua. Se mihin tällaiset halvat kopterit ovat hyviä, ovat sen raa’an lentotekniikan opettelu. Tällainen halpa kopteri on miellyttävämpää kolaroida kuin se 1000 euron laite (tosin lentäminen on paljon helpompaa näillä kalliimmilla laitteilla, jotka ovat täynnä lentämistä helpottavaa tekniikkaa)

Hyvän kopterin 4K-kameralla saa alkaen n. 600-700 € hintaan, esim. DJI Phantom 3 tai hieman harvinaisempi Blade Chroma 4K.

Mutta jos olet se, joka ostaa aina iPhonen tai Samsungin lippulaivamallin, tällöin valintasi on tällä hetkellä jompi kumpi näistä (molemmat tuottavat 4K-videota):

Lue myös: Kamerakopterien 4 eri hintaluokkaa

3. Kamera (+gimbaali)

Jos haluat saada aikaan hienoa videokuvaa, on sille kaksi vaatimusta:

1. Gimbaali

Kuvauskopterin gimbaali
Kuva: dji.com

Kuvauskopterissa on oltava ns. gimbaali, eli kamerateline/vakaaja, joka pitää kuvan sulavana ja joka poistaa tärinän ja heilumisen. Sitä voidaan ohjata elektronisesti kauko-ohjaimella maasta käsin.

Halvemmissa koptereissa kamera on suoraan kiinni kopterin rungossa, jolloin kuvassa näkyy kaikki kopterin tärinät ja heilahtelut. Gimbaali saa kameran siis ”leijumaan” ja eristämään itsensä kopterin tärinöistä.

Joissakin koptereissa, esim. Yuneec Q500+:ssa gimbaalin voi irroittaa, jolloin sitä voidaan käyttää myös kädessä ja kuvata normaalisti, kuten millä tahansa videokameralla:

Yuneec Typhoon Q500+ 4K Pro
Kuva: yuneec.com

2. Riittävä kameranlaatu

Joihinkin koptereihin saat kätevästi kiinni esim. jo olemassa olevan GoPro-kamerasi tai vastaavan ”kopion”, eli SJ4000/5000:n, Xiaomi Yi:n tai muun vastaavan action-kameran.

Kiinteästi kameralla varustetuissa koptereissa kannattaisi olla 4K-kamera, mikäli arvostat hyvää kuvanlaatua.

Lue myös: 5 dronea, jotka ovat yhteensopivia GoPron kanssa

4. Lentoaika

Tällä hetkellä markkinoilla olevat kuvauskopterit pystyvät yhdellä akunlatauksella lentämään n. 20-25 minuuttia. Akkuja voi myös ostaa erikseen ja ne on yleensä nopeasti vaihdettavissa, mikäli tiedossa on pidempiä kuvaussessioita.

 

5. Ohjaus

Yleisimmissä koptereissa on ohjain mukana. Joissakin ohjaimissa on LCD-näyttö kiinni vakiona, joihinkin pitää laittaa kiinni esim. älypuhelin näytöksi.

Joitain koptereita voidaan myös ohjata pelkästään älypuhelimella.

 

6. Kuvauskopterien kolariherkkyys?

Olet mahdollisesti laittamassa toista tuhatta euroa kauko-ohjattavaan lennokkiin, joten et todennäköisesti halua kolaroida tai tiputtaa sitä maahan.

Esimerkiksi DJI:n uusimmat mallit ovat todella helppoja lennättää ja niissä on jo niin paljon elektroniikkaa varmistamassa, että et kolaroi sitä. Näissä kalliimmissa malleissa on kameroita, jotka ”skannaavat” ja 3D-mallintavat ympäristöä ja muuttavat lentorataansa, tai pysähtyvät, mikäli havaitsevat esteitä lentoradallaan.

Eli ihan perus huolellisuudella niitä on suorastaan vaikea kolaroida.

Yksi hyvä perusominaisuus, joka löytyy lähes jokaisesta kuvauskopterista, on ns. ”kotiinpaluunappi”. Sinulla on ohjaimessasi nappi, jota kerran painamalla kopteri lentää itsestään sen lähtöpaikkaansa.

 

7. Lupa-asiat

Säännöstelystä vastaa Suomessa Trafi. Tässä muutama pääsääntö:

 • Kopteri oltava näköetäisyydellä lentäjästä
 • Maksimilentokorkeus 150 metriä
 • Kunnioita yksityisyyttä ja kotirauhaa (älä siis lähde väijymään naapurin ikkunan taakse tai pihalle)
 • Älä lennätä ihmisjoukkojen ja massatapahtumien yläpuolella

Kuvauskopterit kun lentävät jopa 70 km/h nopeudella, painavat reilun kilon ja siihen päälle vielä pyörivät rupellit, niin vahinkoahan sillä voi saada aikaan, kun ja jos se esim. ihmisiin törmää.

Yhteenveto

Pikainen yhteenveto vielä kuvauskoptereista:

 • Paras merkki: DJI
 • Hyvälaatuisen kopterin sisältäen kameran saa alkaen n. 600-700 eurolla, ”lippulaivamallit” alkaen n. 1200 €
 • Muista valita 4K-kameralla varustettu drone, mikäli kuvanlaatu tärkeää
 • Et tarvitse lentolupaa, eikä laitetta tarvitse rekisteröidä (vielä?)
 • Suorita hintavertailu ennen ostostasi Hintaoppaasta.

Tämä artikkeli julkaistiin alunperin 25.4.2016 ja päivitettiin 28.11.2016.

21 KOMMENTIT

 1. Hei,
  olisi tarkoitus hommata pienimuotoiseen harrastekuvaukseen edullinen, laadukas ja helposti kannettava kamerakopteri.
  Alustava budjetti värkille suunniteltu 2000 – 3000 euron paikkeille.
  Koska kuvaus tapahtuisi Alpeilla, herää kysymys, kuinka korkealla ja korkealle tuollaiset kopterit pystyvät lentämään. Heikentääkö pakkanen akkujen kestoa pahastikin?
  Lisätiedot ja suositukset tervetulleita.
  Veijo

  • Moro,

   Mainitsit harrastekuvauksen ja helposti kannettavan. Kannattaa mielestäni silloin katsella tuota uutta DJI Phantom 4:ää. Rupellit lähtee käden käänteessä irti ja laitteen saa vaikka reppuun. Painoakin vain n. 1,3kg.

   Pystyy lentämään max. 6000m korkeudessa merenpinnasta. Operointilämpötilaksi valmistaja tosin lupailee vain +0C asti – käytännössä kuitenkin kevyt pakkanen lienee ihan OK.

   Tarkempia speksejä löydät lontooksi täältä: http://www.dji.com/product/phantom-4/info#specs

   Akkuja varmaankin kannattaa alpeilla kantaa lähellä omaa kroppaa, niin pysyvät lämpimänä siihen asti kun ne pitää laittaa kopteriin kiinni. En tiedä miten paljon heikentävät akunkestoa sitten lentominuuteissa..?

 2. Moii!
  Ostin Phantom3 4k kopterin ja kaikki myyjät sanovat että on helppo lennettävä.No jos on ikää pikkuse enemmän kun laki sallii näihin koptereihin (18-45v)ei niistä ohjeista kyllä selvää kuvaa saa mitenkä se pitäis ohjelmoida.No ollaan saatu lentämään se,mutta kova pelko per..sä että katoaa jonnekkin..EIKÖ SUOMESSA JÄRJESTÄ KUKAAN KOULUTUSTA näiden koptereiden lennättämiseen.Olisin itse kyllä valmis vaikka maksamaankin kurssista.ps.yrittäjät hoi…

  • Moi, kiitti viestistä. Jospa esim. kamerakaupat heräis ja ottaisivat oheispalveluksi jotain kurssitusta.

   Kannattanee sun kohdalla opetella sen Return to Home -napin käyttö. Eli aina asettaen se ”kotipaikka” ennen lentoon lähtöä. Hätätilanteen tullen painat vain RTH-nappia, niin kopteri lentelee ominpäin lähtöpaikkaan. Tietty tämäkään ei auta, jos laitteen elektroniikka/GPS sekoaa, mutta eikös tuo Phantom 3 ole jo aika kehittynyt laite, ettei luulisi tällaista tapahtuvan.

 3. Hei
  Olisi tarkoitus kuvata alppihiihtoa suomen lapissa niin mikä kopteri mahtaisi olla paras kuvauskopteri tähän takoitukseen. Ole katsellut phanton 4.

 4. Hei, olisi valmiina Sony exmor r 4k splashproof action-kamera. Löytyykö siihen sopivaa dronea (hintaluokka 300-400€), vai kannattaako suosiolla hankkia drone, jossa kamera valmiina?

  • Moi, enpä ole nähnyt Sonylle sopivaa kopteria/gimbaalia. Jos tee-se-itse -henkeä löytyy, niin eiköhän sen saisi kiinni johonkin kopteriin tuolla budjetilla (esim. Cheerson CX-20 ja sille vielä erillinen gimbaali).

 5. Moro, mites toi Parrot Bebop 2? Ja siihen vielä ne Skycontrol 2 lasit lisäksi.

  Melko edullinen ja kelpo kuvanlaatu hintaansa nähden. Onko ko. laitteesta kokemuksia?

  • Moro, eiköhän sekin ole ihan laatu laite, riippuu vaan ihan käyttötarkoituksistasi. Sopii hyvin FPV-lentelyyn varsinkin noiden mainitsemiesi lasien ansiosta. Se ei ole parhaimmillaan otettaessa ”elokuvamaisia” otoksia, koska Parrot Bebop 2:ssa ei ole gimbaalia. Kamera on siis suoraan kopterin keulassa kiinni ja näet kuvasta sen mihin kopterin nokka osoittaa (kameraa ei voi liikutella).

 6. Moi, voisko joku auttaa mua ku pitäis saada hyvä alotuskopteri. Ei mitään leikkikalua! Ja oon vähän katellu ja mikä on parempi? Phantom 3 standard vai yuneec q500 4k?

 7. Hei olisin hankkimassa aloituskopteria hintaluokka 100-500. olen katsellut tuota Xiaomi mi dronea
  Mutta onko se hyvä? Eniten niinnostaa että onko siinä hyvä gimbal ja gps suomessa?
  Onko jollain tietoa??

  • Xiaomi Mi Dronea ei oikein saa Eurooppaan järkevään hintaan. Kannattanee katsoa esim. DJI Phantom 3, joka saattais mennä alle 500 budjettiin.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here