Gimbaali-kameravakaajien 4 eri käyttötarkoitusta + ostajan opas

Gimbaalit ovat aivan viime aikoihin asti olleet vain kameranörttien ja ammattilaisten varusteita, mutta nyt niistä on tulossa ihan massamarkkinoiden tuotteita.

Ihan aluksi, mikä on gimbaali?

Itse gimbal, kuten nimi englanniksi kuuluu, on yli 2000 vuotta vanha keksintö, mutta kamerakäytössä se tarkoittaa seuraavaa:

Se on kameranvakaaja, joka eliminoi esimerkiksi kuvaajan käden heilahtelut tai esim. kuvauskopterin tärinät pois kuvasta. Katso vaikkapa tämä video heti ensialkuun, niin näet mistä on kyse:

Se pitää sisällään sensoreita, jotka puolestaan lähettävät helvetillisellä nopeudella informaatiota sähkömoottoreille, jotka pitävät kameran vakaana. Luonnollisesti kameran kuvakulmaa voidaan myös ohjata näiden sähkömoottorien ansiosta.

Yleensä gimbaalit ovat 3-akselisia ja käyttävät harjattomia sähkömoottoreita stabiloiden kuvaa 3 eri suunnassa:

Yaw (kääntyminen)
Pitch (nyökkääminen)
Roll (kallistuminen) ..kertoo Wikipedia

Eli käytännössä ne pitävät kuvan vakaana vaikka juostessa, maastopyöräillessä tai vaikka jos kuvaajalla olisi Parkinsonin tauti. Itse asiassa jotkut keksijät ovat alkaneet tehdä gimbaalien avulla esimerkiksi lusikoita sellaisille henkilöille, jotka sairauden vuoksi eivät pysty pitämään kättään vakaana. Varsin hyödyllisiä ja monipuolisia kapistuksia siis.

Jos nyt puidaan gimbaaleja kameratarkoituksessa ja lähinnä peruskuluttajan näkökulmasta, tässä 4 erilaista käyttötarkoitusta, tai oikeastaan ”alakategoriaa” niille:

1. Massamarkkinoiden selfiekeppi-gimbaalit

Nämä yleistyvät kovaa vauhtia tavallisen kansan keskuudessa, jotka haluavat stabiloida esimerkiksi ihan vain älypuhelimella kuvattua materiaalia.

Näitä on pääpiirteittäin 3 eri mallia:

  • GoProlle tai vastaavan kokoiselle action kameralle tarkoitettuja malleja
  • Älypuhelimelle
  • ..tai gimbaalissa voi olla kiinteästi kamera kiinni

DJI Osmo mobileHalvimpia kiinalaisia saa alkaen reilulla 100 eurolla ja laadukkaan, esim. DJI Osmo Mobilen (kuvassa) saa Suomesta reilulla 300 eurolla.

DJI Osmo varustettuna 4K-videota kuvaavalla kameralla maksaa n. 600 €.

DJI:t ovat siis ihan laatutavaraa siinä missä Kiinasta myytävään elektroniikkaan saa suhtautua vähän isommalla varauksella. Ei sillä, etteikö sieltä hyviä tuotteita saisi, mutta vähän enemmän kannattaa syynätä testivideoita ja arvosteluita.

Myös GoPro Karma -kuvauskopterissa on erillinen gimbaalikahva, mutta koko laite on toistaiseksi vedetty pois myynnistä johtuen sen teknisistä ongelmista.

Yksi valmistaja, jota kannattaa pitää silmällä on kiinalainen Feiyu Tech (seuraavassa kohdassa linkki heidän kauppaansa).

 

2. Wearable gimbaalit esim. action-lajeihin

Feiyu wearable gimbal
Kuva: Feiyu

Jos harrastat maastopyöräilyä, moottoripyöräilyä tai -kelkkailua tai mitä tahansa vauhtilajia, kannattaa tutustua ”wearable gimbaleihin”, joiden avulla voit laittaa sen GoPron tai jonkun muun action kameran kiinni oikeastaan mihin tahansa, esim. kypärään.

Tällaista vakaajaa haettaessa kannattaa tutustua esim. tuon yllä mainitun Feiyu Techin tuotteisiin, esimerkiksi Saksan Amazonista tai suoraan Kiinasta tilatessa heidän omasta AliExpress-kaupastaan.

 

3. Gimbaali kuvauskopterille

Jo noin 500-600 euron kuvauskopterien tuottamat mahtipontisen elokuvamaiset videot ovat mahdollisia gimbaalien kuvanvakautuksen ansiosta. Muutenhan kamera tärisisi kuin riivattu kopterin värinöistä johtuen.

Yleensähän koptereissa on integroitu gimbaali jo mukana. Joissakin malleissa ne ovat myös irrotettavissa kopterista sekä käytettävissä ihan käsivaralta kuvatessa, esimerkiksi joissakin Yuneecin malleissa.

Tee-se-itse -henkisille rakentelijoille on kiinalaisissa verkkokaupoissa myynnissä todella halpoja 2-akselisia gimbaaleja alkaen vain n. 40 €.

Tai tällainen 3-akselinen n. 80 eurolla:

Walkera halpa gimbaali

Näitä löytyy esim. GearBest.comista.

Jos mietit mitä eroa on 2- ja 3-akselisella gimbaalilla, se on melko hyvin havainnollistettu tällä videolla:

Eli 2-akselinen ei stabiloi tuota kopterin kääntymistä.

4. (Ammattilaisten) gimbaalit järjestelmäkameroille

DJI Ronin gimbaali
Kuva: DJI

Kun kyseessä on raskas järjestelmäkamera, vaatii se jo hieman järeämpää ja kalliimpaa kalustoa, jotta tärinät saadaan stabiloitua.

DJI Ronin -sarjan gimbaalit ovat ihan ammattivehkeitä, jotka maksavat alkaen n. 1500 euroa.

Korkean hintansa lisäksi, tällaisen ison häkin kantaminen on melko vaivalloista, jolloin se jääneekin vain pro-tason kuvaajille.

Mutta mikäli kuvaat sillä peruspienellä digijärjestelmäkameralla ja haluat vakaampaa kuvaa, kannattaa tutkailla, googlailla ja youtubetella myös seuraavia n. 700 euron tuotteita:

  • Feiyu MG Lite
  • Beholder DS1
  • Ikan MS1

Loppukommentti..

Hieno keksintö! Tai oikeastaan se on hienoa, että ne ovat jo näin kuluttajaystävällisissä hinnoissa. Ja jos olet nähnyt DJI Mavic Pro kuvauskopterin, se antaa osviittaa kuinka pieneen kokoon nämä gimbaalit ovat menossa.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here