Chroma 4K -kuvauskopteri

Etsitkö helposti lennätettävää ja laadukasta videokuvaa tuottavaa dronea?

Yksi edullinen vaihtoehto olisi Blade Chroma. Itse törmäsin siihen täällä Saksassa Conrad-nimisessä elektroniikkatavaratalossa 599 € hintaan ja pitihän siitä tehdä hieman tutkimustyötä ja laittaa tänne jakoon. Conrad.de näköjään toimittaa myös Suomeen (yli 200€ tilauksissa 6,99€ postikulut), eli halvalla kusti polkee.

Kyseessä on periaatteessa alan suosituimman, DJI Phantom 4:n kaltainen kopteri, mutta hintaa on puolet vähemmän.

Samankaltainen siinä mielessä, että siinä on GPS, kameragimbaali, 4K-laatua tuottava kamera, sekä erilaisia automaattisia lento-ominaisuuksia. Mutta, DJI on toki paljon edistyneempi laite sisältäen mm. ympäristön jatkuvaa 3D-mallinnusta (yksi käytännöllinen ominaisuus selitettynä alempana Tracking-kuvausmoodin yhteydessä).

Chroman akku sallii noin 30 minuutin lennättämisen yhdellä latauksella sekä kantomatkaa laitteella on hieman eri lähteistä riippuen 400-600 metriä.

Jos et ole ennen lennättänyt tällaista modernia kuvauskopteria, seuraavasta videosta saat käsitystä kuinka helppo Chromaa on lennättää. Kohdassa 6:00 lähtee koneet käyntiin:

Eli aika vaikeaa on laitetta kolaroida, kunhan ei lentele aivan sähkölinjojen ja rakennusten välittömässä läheisyydessä.

Tässä muutamia tärkeimpiä ominaisuuksia tästä laitteesta:

Kamera:

C-GO3+, joka tuottaa 4K-videota (30 fps) tai 1080p laatua 120 fps. Kameraan on integroitu 3-akselinen gimbaali, joka pitää kuvan tasaisena. Hieman alempana olevassa videossa esimerkkikuvaa.

Ohjain:

ST-10+, kosketusnäytöllinen ohjain, johon saat striimattua live-kuvaa kopterin kamerasta. Ohjaimesta voit ottaa still-kuvia ja kytkeä videokuvauksen päälle/pois.

Lento-moodit:

Chromassa on siis GPS, joka tekee aloittelevankin lentäjän työstä helppoa. Tässä muutamia automaattisia lentomoodeja:

Smart mode: helppo lentomoodi aloittelijalle, joka muodostaa ns. ”safe circle” -alueen, eli et voi vahingossa lentää itseäsi päähän. Ohjaimet myös toimivat aina samalla tavalla, eli ohjainta itseen päin vetäessä, myös kopteri tulee itseesi päin (riippumatta siitä missä asennossa drone on)

AP Mode on edistyneemmille lentäjille, jossa tätä ”stick relativity” -ominaisuutta ei ole, eli kun painat vipuja, uusi suunta riippuu siitä, mihin dronen keula osoittaa. Tässä moodissa ei ole myöskään tuota safe circle -turva-aluetta, joka sekin antaa enemmän vapauksia lentää.

Follow me -moodissa Chroma seuraa sinua (ohjainta). Voit asettaa kopterin korkeuden ja etäisyyden, josta se kuvaa. Tässä moodissa lento on siis automatisoitu, mutta joudut itse ohjaamaan kameraa.

Tracking -moodi on hieman sama kuin Follow me, mutta tässä kamera pysyy osoitettuna kohti ohjainta. (Hieman ärsyttävä siis esim. motocrossissa/maastopyöräilyssä tai muussa vauhdikkaammassa toiminnassa, jossa ei viitsisi mitään tiiliskiven kokoisia ohjaimia kantaa mukana) Esim. DJI Phantom 4:ssä on 3D-mallinnukseen perustuva ”active track”, jossa näytöltä valitaan kuvattava kohde (eikä kohteen tarvitse kantaa mitään ohjainta päällään).

Return home: yhdestä napin painalluksesta kopteri palaa automaattisesti lähtöpisteeseensä.

Turva-alueiden säätö: Voit säätää kopteriin esimerkiksi maksimikorkeuden tai -etäisyyden, joita kauemmas se ei lennä.

Testikuvaa Chroma 4K dronesta:

Tässä pari videota:

Chroma lentää noin 300 metrin korkeuteen:

Tällä videolla yleinen arvostelu sekä Follow me / Tracking -moodi testissä, kun Chroma laitetaan seuraamaan radio-ohjattavaa lentokonetta:

Sellainen laite. Ei paha hintaisekseen!

Lisää speksejä ja tietoa laitteesta löydät valmistajan sivuilta HorizonHobby.comista.

1 KOMMENTTI

  1. Moro! Vieläkö tätä kopteria jostain löytyy? Nopeasti etsittynä en meinaan tätä mallia enän löytänyt=( Eli etsinnässä olisi noin 600€ maksava kopeteri ensiKopteriksi. Mitä suosittelisitte?

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here