Oletko menossa työhaastatteluun ja kaipaat vinkkejä mitä ottaa huomioon? Olet kenties käynyt jo työhaastatteluissa, mutta vielä ei ole tärpännyt? Käy läpi tämä 23 vinkin check-list, niin parannat mahdollisuuksiasi työnsaantiin.
Nämä saattavat vaikuttaa itsestäänselviltä, mutta ”käsikirjoitus” kannattaa silti käydä läpi, jotta vältät ne yleisimmät työhaastattelumokat.
Työhaastattelu ei ole pelkästään sitä, mitä tapahtuu siellä haastatteluhuoneessa. Haastattelu alkaa käytännössä jo siitä, kun saavut työpaikan pihaan!
Edetään vinkeissä kutakuinkin aikajärjestyksessä:
1. Hillitty pukeutuminen
Työhaastattelussa on turvallisinta vetää melko konservatiivista linjaa. Ei mitään värikkäitä/über-muodikkaita vaatteita, vaan yleissiistit ja hillityn väriset vaatteet toimivat, jotka ovat puhtaat ja ehjät. Esim. miehillä tummahkot yksiväriset farkut ja kauluspaita ovat aika toimiva kombo haastatteluun kuin haastatteluun.
2. Hygienia kuntoon
Älä vedä hajuste-övereitä, joilla jätät 5 minuutin hajuvanan jälkeesi missä tahansa kuljetkin. Älä myöskään mene hiukset rasvaisena, henki haisevana ja vaatteet ummehtuneen näköisenä haastatteluun.
Jos poltat, raikasta itsesi ennen haastattelua. Jos haastattelija vihaa tupakkaa, on ensivaikutelma jo tuhottu.
3. Saavu ajoissa (tai soita heti, jos tiedät myöhästyväsi)
Valmistaudu siis siten, että sinulle ei tule kiirettä päästä paikan päälle. Ajoita työpaikan vastaanottoon saapuminen n. 5 minuuttia ennen haastattelua.
Jos silti myöhästyt esim. junan/bussin myöhästymisen takia, soita heti työpaikalle ja ilmoita uusi arvioitu saapumisaikasi. Tällä saatat vielä pelastaa tilanteen.
4. Akti kuosiin jo työpaikan pihalla
Kun ilmestyt työpaikan läheisyyteen, älä perseile:
Älä esimerkiksi urinoi työpaikan parkkipaikalle: se ohitsesi kävelevä ihminen saattaa olla haastattelijasi. Polta tarvittaessa viimeinen tupakkasi jo ennen tonteille saapumista.
Tervehdi ja kohtele työpaikan mahdollista vastaanottotyöntekijää kohteliaasti – hän saattaa olla haastattelijan hyvä ystävä. Jos piereskelet aulassa etkä edes tervehdi, hän kyllä mainitsee oman mielipiteensä ystävälleen kun he kohtaavat sinun lähdettyäsi. Kaikki tällaiset jutut saattavat vaikuttaa päätökseen.
5. Haastattelun ensimmäiset 1,5 minuuttia ratkaisevat
Eräässä tutkimuksessa, jossa haastateltiin yli 2000 rekrytoijaa, 33 % uskoi tietävänsä ensimmäisen 90 sekunnin aikana, mikäli he tulisivat antamaan haastatellulle työpaikan vai eivät.
Eli ensivaikutelma on äärimmäisen tärkeä. Seuraavat vinkit käsittelevät tuota ratkaisevaa ensikohtaamista.
6. Muista ryhti – istuessa ja seistessä
Haastattelija saapuu hakemaan sinua työpaikan aulasta. Hän haluaa mieluummin nähdä ryhdikkäästi istuvan ihmisen, kuin makuuasentoon vaipuneen laiskan näköisen snäpchättääjän. Kun hän saapuu, nouse seisomaan ja pidä hyvä ryhti.
7. Ota katsekontakti
Tämä on, uskomatonta kyllä, yksi yleisimmistä virheistä rekrytointitilanteissa.
Kun joku lähestyy sinua, älä katsele kengänkärkiä tai mittaa saapuvaa ihmistä päästä varpaisiin, vaan ota ystävällinen katsekontakti. Kuka tahansa työpaikan aulassa voi olla tuleva työkaverisi tai pomosi.
8. Tervehdi reippaasti ja hymyile
Muista tervehtiä reippaasti ja jos hymy vielä irtoaa, niin aina parempi.
9. Energinen kädenpuristus
Olit sitten mies tai nainen, reipas kädenpuristus on paikallaan, pitäen samalla katsekontakti haastattelijan kanssa. Jos kättelet veltosti, katseesi on maassa ja unohdat esitellä itsesi, voit melkeinpä saman tien kääntyä kohti ulko-ovea.
10. Esittele itsesi – sano nimesi
Kättelyn yhteydessä, esittele itsesi, esim. ihan vain: ”Terve, olen Terttu Työnhakija” katsoen haastattelijaa silmiin.
11. Valmistaudu small talkiin
Tuleeko small talk sinulta luonnostaan? Mikäli kyllä, niin hyvä juttu. Mikäli ei, niin kannattaa hieman valmistautua siihenkin, ettet jäädy tuppisuuksi. Haastattelija yleensä saattaa heittää jotain jäänrikkojaa, kuten ”löysitkö hyvin perille” tai ”paska sää tänään, eikö?”. Valmistaudu heittämään näihin jotain hieman pidempää vastausta kuin ”Joo”, niin työhaastattelu saa rennon alun.
12. Turhat elehtimiset kuriin
Kun istuudut työhaastatteluhuoneeseen, kiinnitä huomiota mahdollisiin eleisiisi.
- Älä vatkaa jalkoja/käsiäsi (ellei sinulla ole jotain sairautta).
- Älä leiki hiuksillasi/naamallasi.
- Älä missään nimessä istu kädet puuskassa – se antaa liian ylimielisen kuvan.
- Älä laita jalkojasi ristiin/rastiin
Turvallisinta on istua selkä suorana ja pitää raajat kutakuinkin aloillaan.
13. Itsevarma käytös
Puhu itsevarmasti ja selkeällä äänellä. Esim:
Haastattelija kysyy: ”hait sitten myyntimieheksi, vaikka sinulla ei ole kokemusta alasta?”
Ei näin: ”Noku työkkärin täti pakotti hakemaan, emmie muuten ois viittiny”
..vaan esim. näin: ”Olen ollut harrastuksieni kautta paljon tekemisissä ihmisten kanssa ja uskon, että pystyn soveltamaan näitä taitoja tässä työtehtävässä. Olen myös avoin ja innokas oppimaan uusia asioita, joten pärjään kyllä!”
Eli nöyrästi, mutta itsevarmasti.
14. Tee selvitystä työpaikasta
Nyt on lupa stalkata, eli tehdä selvitystyötä. Lue yrityksen nettisivuja, tutki ja opiskele millainen firma on kyseessä. Sinulta saatetaan kysyä esim:
- Mitä tiedät yrityksestämme?
- Miksi haluat työskennellä täällä?
- Miten voisit kehittää X osa-aluetta yrityksessämme?
Ole kiinnostunut yrityksestä, mieti miten sinä voit tuoda lisäarvoa yritykselle – sen takiahan ylipäätään olet sinä työhaastattelussa.
15. Kuuntele tarkkaan
Kuuntele tarkkaan mitä haastattelija sinulle sanoo – kysy tarvittaessa tarkennusta, mikäli et ymmärtänyt. Pidä katsekontakti. Ihan perusjuttuja siis – missä tahansa keskustelutilanteessa.
16. Älä pelkää näyttää persoonaasi
On hyvin mahdollista, että tulet työskentelemään sen pöydän toisella puolella istuvan henkilön kanssa 8 tuntia päivässä seuraavan 2 tai 10 vuoden ajan. Älä siis pelkää tuoda persoonaasi ja kevyttä huumoria/positiivisuutta haastatteluun.
17. Älä puhu paskaa kenestäkään/mistään
Negatiivisuus särähtää haastattelijan korvaan heti. Älä valita mistään.
Menetitkö aiemman työsi YT-neuvottelujen johdosta? Totea, että valitettavasti näin kävi, mutta älä ainakaan rupea haukkumaan tai syyllistämään ketään asiasta. Jos olet kohdannut epäonnistumisia menneisyydessä, älä syyllistä muita kohtalostasi. Suhtaudu asioihin viileän neutraalisti ja vältä liikaa selittelyä.
18. Myy itsesi kyseiseen työhön
Pidä koko ajan mielessäsi se työtehtävä, johon olet hakemassa. Tee viittauksia aiemmasta työ/opiskelu/harrastuskokemuksistasi, joista voi olla hyötyä haettavaan tehtävään.
Olet harrastanut X:ää, josta koet olevan suurta hyötyä kyseiseen tehtävään. Olet ollut nuorena rippikoulussa isosena, joten olet jo nuoresta pitäen ollut vastuussa ihmisistä. Luo tarinaa ja mielikuvaa itsestäsi (totuudenmukaisesti kuitenkin), jotta haastattelija vakuuttuu, että olet sopiva henkilö tehtävään.
19. Vältä minäminä-asennetta
Minä olen tehnyt sitä ja tätä, sen lisäksi olen tosi sosiaalinen ja kiva. Vältä liikaa minä-blastausta, vaan pyri myös sisällyttämään vastapuoli tarinaasi. Esim:
”Minulla on 2 vuoden kokemus ammattimaisesta käpyjen keräämisestä, josta uskon olevan hyötyä myös teille. Näin nimittäin nettisivuiltanne, että teidän verkkokauppavalikoimaanne on myös tulossa käpyjä.”
Sinun roolisi on edelleenkin tuoda lisäarvoa yritykselle, eikä tässä ole kyse pelkästään sinusta.
20. Älä jaarittele/höpötä
Sinun ei tarvitse olla mikään vastausautomaatti, joka alkaa suoltamaan tekstiä heti kysymyksen tultua. Voit harkita ja pohtia kysymystä hetken ja antaa sitten vastauksesi. Vältä turhaa jaarittelua, joka ei edes liity kysymykseen.
21. Muista rehellisyys ja avoimuus
Älä pelkää tunnustaa, jos et tiedä jotain asiaa. Vastaa rehellisesti kysymyksiin ja jos et jotain tiedä, ole silti utelias ja kiinnostunut asiasta. Työnantajat eivät välttämättä etsi mitään valmista tietopakkausta, vaan henkilöä, joka on avoin ja halukas oppimaan uutta.
22. Ole kiinnostunut ja innostunut
Jos haluat saada kyseisen työpaikan, kannattaa olla innostunut ja kiinnostunut juuri kyseisestä firmasta. Vaikka takanasi olisi 17 epäonnistunutta haastattelua, haastattelijan ei tarvitse tietää tätä. Pidä mahdollinen epätoivo sisälläsi – selviät kyllä tämän 1 tunnin ajan positiivisella fiiliksellä.
Yleensä haastattelun lopuksi haastattelija kysyy mikäli sinulla on jotain kysyttävää. Koita keksiä jokin fiksu kysymys siihen loppuun: esim. viitaten johonkin aiempaan keskusteluaiheeseen. Lomista sun muista ei kannata tässä vaiheessa vielä kysyä, vaan kysymysten olisi hyvä pitää sisällään aitoa mielenkiintoa haettavaa paikkaa ja yritystä kohtaan.
23. Kiitä ja lopeta positiivisella fiiliksellä
Vedä positiivisella asenteella koko haastattelu läpi aina hyvästelyyn saakka. Kiitä haastattelusta ja toivota hyvät päivänjatkot.
Loppusanat
Osa vinkeistä ovat melko itsestäänselviä asioita, mutta moni näihin pieniin virheisiin silti sortuu. Kannattaa siis tutkailla sitä omaa käyttäytymistä itsekriittisesti ja tehdä sitten muutoksia, mikäli työhaastatteluista ei meinaa tulla toivottua tulosta, eli sitä työpaikkaa. Seuraavalla kerralla kenties pohditaan yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä, mutta tässä kaikki tällä erää.
Onnea matkaan!
(Osittainen lähde: Collegeatlas.org)