7 syytä lähteä töihin ulkomaille (+ opas työnhakuun)

Oletko jämähtänyt sielua runtelevaan työhösi, tai oletko jonkinlaisessa välivaiheessa opiskelujen, armeijan tai muun vastaavan suhteen?

Tekisikö mieli lähteä töihin ulkomaille? Mikäli kyllä, jatka toki lukemista.

Tämä artikkeli on kirjoitettu lähinnä sinulle, 18-30-vuotias lapseton sinkku, jolla ei välttämättä ole vielä rautaista koulutusta tai työkokemusta, mutta haluaisit silti ulkomaille asumaan, työskentelemään ja keräämään uusia kokemuksia.

Ajatukset ovat kuitenkin melko yleisiä, joten voit olla myöskin tämän viiteryhmän ulkopuolinen ihminen, joka suunnittelee ulkomaille muuttoa.

Artikkeli on jaettu kahteen osaan:

Ensin käytännönläheisempi opas miten työnhaku ulkomaille tapahtuu ja lopuksi herkistyn filosofoimaan syitä, miksi ulkomailla työskentely kannattaa.

Alkuun pieni pohjustus:

Suurin osa työpaikoista, joihin suomalaisia haetaan (ilman huippukoulutusta/taitoa), ovat sellaisia, joissa vaaditaan suomen- ja englanninkielentaitoa. Esimerkiksi:

  • Asiakaspalvelu (call center/sähköposti/chat-asiakaspalvelu)
  • Puhelinmyynti
  • Kääntäjät / pelitestaajat / tuotekuvausten kirjoittajat
  • Markkinointi (esim. tradenomit huomio)

Toki muihinkin paikkoihin voi hakea, mutta silloin kilpailet paikallisten kanssa = kilpailu kovempaa. Voi olla muitakin AMK-tasoisia ammattikuntia, joille on kysyntää maailmalla, esim. sairaanhoitajat (Saudi-Arabia ja Norja taitavat olla kovia työllistämään ulkomaalaisia hoitajia?)

No joka tapauksessa, mikäli et omaa amk-/yliopistotutkintoa, on parempi keskittyä niihin työpaikkoihin, joihin vaaditaan tämä ulkomailla harvinainen taito, eli suomenkieli.

Ilman mainittavaa kielitaitoa matkaan lähtevälle ja työtä pelkäämättömälle löytyy myös hanttihommia esim. Australian hedelmänpoiminta- ja farmityöt, Norjan kalatehtaat jne.

 

Töihin ulkomaille – 3 eri tapaa lähteä

Tässä siis muutama tyypillinen tapa päästä ulkomaille töihin:

1. Suomesta käsin hakeminen (esim. Skype-haastattelu)

Yksinkertaisimmillaan (EU-maissa) työnhaku voi mennä suurinpiirtein näin:

  1. Lähetät hakemuksen sähköpostitse
  2. Suoritat Skype-haastattelun
  3. Saat paikan
  4. Lennät kohteeseen
  5. Majoitut väliaikaisesti (esim. hostelli, kimppakämppä tms.)
  6. Aloitat työt
  7. Työn ohella järjestellään (työpaikan avustuksella) byrokratiaa ja pysyvämpää asuntoa

Ei se sen kummempaa välttämättä ole.

Usein yritys haluaa kuitenkin tavata kasvotusten – joskus he maksavat lennot haastatteluun, joskus eivät.

Esimerkiksi Berliiniin tai Lontooseen haettaessa yritys tuskin maksaa sinulle lentoja haastatteluun, koska näissä asuu/pyörii jo ennestään paljon suomalaisia. Pienempiin kaupunkeihin, joihin on vaikeampaa saada suomalaisia töihin, yritys saattaa maksaa haastattelulennot.

Miten sitten hakea töitä ulkomailta?

Vanha kunnon työkkärin sivu, eli mol.fi tarjoaa myös ulkomaan työpaikkoja – laita siis se seurantaan. Kannattaa myös selvittää kohdemaan omat työnhakukoneet.

Yksi hyvä hakukone, joka listaa työpaikat ulkomailla, on indeed.fi:

Tyypillisesti olen itse hakenut paikkoja ihan vain ”Finnish” tai ”Finland” hakusanoilla. Mikäli haku ei löydä tuloksia kohteestasi tämän .fi -sivuston kautta, se yleensä osaa ohjata sinut kyseisen maan alasivulle.

Esimerkiksi indeed.co.uk:n sivuilla voisit suorittaa seuraavanlaisen haun, mikäli haluaisit Lontooseen töihin:

Työ ulkomailla löytyy näin – kuvakaappaus indeed.co.uk:sta.

Sitten vain lukemaan tarkkaan työilmoitus ja räätälöimään omaa hakemusta sopimaan juuri kyseiseen, haettavaan paikkaan.

Työnhaku ulkomailla ei ole mitään rakettitiedettä – se on melkolailla samanlainen prosessi kuin Suomessakin. Toki CV ja hakemus (ja mahdolliset suositukset) pitäisi olla englanniksi (tai kohdemaan kielellä). On myös tärkeää kirjoittaa hakemus juuri haettavaan paikkaan, eikä mitään yhtä ja samaa kopioitua pohjaa useaan eri paikkaan.

Kirjoita hakemusviestiin asioita, jotka liittyvät haettavaan työpaikkaan. Esim. ”uskon olevani hyvä työntekijä käpyjä myyvään verkkokauppaanne, koska olen lapsena ollut intohimoinen käpyjenkerääjä”.

Tällä todistat, että olet lukenut haettavan paikan vaatimukset sekä tietenkin osoitat, että juuri sinä olisit hyvä valinta kyseiseen työhön.

Kuva kannattaa ehdottomasti laittaa CV:n yläkulmaan – passikuvamainen semi-virallinen kuva, mutta hymyn kera.

Lue myös: 23 työhaastatteluvinkkiä!

2. Suomalaiseen yritykseen töihin

Oletko jo nyt työpaikassa, jolla on toimintaa myös ulkomailla? Mikäli sinulla on mahdollisuus lähteä ns. työkomennukselle suomalaisen yrityksen lähettämänä, kannattaa se ehdottomasti käyttää.

Tai oletko sen verran pro-tekijä omalla alallasi, että osaamistasi tarvitaan ympäri maailmaa? Tällöin kannattaa katsoa suomalaisten yritysten nettisivut läpi, mikäli he olisivat ”lähettämässä” suomalaista työntekijää ulkomaille töihin.

Tällaiset duunit ovat yleensä niin hyvin järjestetty ja hyväpalkkaisia, että mahdollisuus kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi.

 

3. Itsenäisesti ulkomaille työnhakuun (lähinnä hanttihommat)

Mikäli haet mitä tahansa ns. hanttihommia, johon ei tarvita mitään erityistaitoja, on ainoa mahdollisuus oikeastaan lähteä työnhakuun paikan päälle kohdemaahan.

Pienellä budjetilla kun lähdetään liikenteeseen, voi se tapahtua siten, että menet aluksi asumaan hostelliin, kimppakämppään tai esim. Airbnb:n kautta löydettyyn asumukseen.

Yleensä esim. Euroopassa ns. oikean vuokra-asunnon saaminen on pienen byrokraattisen kamppailun takana, joten joudut todennäköisesti aloittamaan noista edellä mainitun kaltaisista väliaikaisasumuksista.

Melko riskitön ja stressivapaa tapa lähteä tällä tavalla ulkomaille olisi valmistautua mahdollisimman hyvin:

  • valmistaudu olemaan tietty aika ilman tuloja
  • lähetä jo etukäteen kyselyitä / työhakemuksia sanoen, että olet pian paikan päällä
  • lukemalla paikasta tuoreita käytännön kokemuksia työtilanteesta (keskustelupalstat ja esim. Facebook-ryhmät)

Mikäli et jaksa viilailla CV:tä ja hakemuksia, on työtä mahdollista saada yksinkertaisemminkin:

Monissa maissa työnhaku on nimittäin paljon suoraviivaisempi prosessi kuin Suomessa.

Esimerkki Australiasta: soitat lehdessä/netissä olevaan puhelinnumeroon, työnantaja kyselee hieman kysymyksiä ja pyytää seuraavana päivänä ilmestymään työmaalle. Jos ensimmäinen päivä menee tarpeeksi hyvin, saat tulla myös seuraavana päivänä jne.

Tällaiset työt ovat tosin yleensä pimeitä, eli veroja ei maksella, eikä työpaikan puolesta ole tietenkään mitään sairasvakuutusta sun muuta. Joskus toki ihan sopimuksenalaisiakin töitä voi järjestyä näin.

Usein myös esimerkiksi turistikohteissa saatat nähdä lapun kahvilan/baarin seinässä, jossa haetaan työntekijää. Kaikissa maissa on yleensä myös omat nettisivustonsa, jossa etsitään työntekijöitä lyhyisiin keikkahommiin (puutarhanhoitoa, lastenhoitoa jne).

Tämäntyylinen työnhaku sopii esimerkiksi maailmanympärysmatkalla, tai muuten vain pidemmällä reissulla olevalle, joka haluaa hieman kattaa kulujaan. Usein esimerkiksi majoitusliikkeissä voi myös olla mahdollista tehdä töitä asumista (+palkkaa) vastaan.

Mikäli sinua kiinnostaa enemmänkin majoitusta ja ruokailua vastaan työskentely ulkomailla, kannattaa tutustua wwoof -nimiseen ilmiöön (World Wide Opportunities on Organic Farms). Lyhyesti sanottuna: teet työtä muutaman viikon esimerkiksi kahviplantaasilla Etelä-Amerikassa ja saat palkaksi asumisen ja ruokaa.

 

Motivaatio lähtemiseen? 7 syytä lähteä töihin ulkomaille

Ulkomaille muutto on aina iso kynnys ja vaatii sen lopullisen potkun omalle perseelle, että nyt päätän lähteä.

Tässä siis omiin kokemuksiini perustuvia ajatuksia siitä, miten ulkomailla vietetyt vuodet saattaisivat kehittää sinua ihmisenä:

 

1. Kielitaito

Kielitaito kehittyy huomattavasti nopeampaa, kun asut maassa, jossa et pärjää omalla äidinkielelläsi. Kuulet kieltä joka paikassa; töissä, vapaa-ajalla, radio/tv, mainokset, kyltit jne.

Monissa maissa esimerkiksi nuorissa startup-yrityksissä työkielenä on englanti – oli firma sitten Saksassa, Ruotsissa tai Bulgariassa. Voit siis esimerkiksi töissä puhua englantia ja vapaa-ajalla sitten käyttää paikallista kieltä.

Kokonaan uuden kielen oppiminen aikuisiällä ei ole mahdotonta. Päinvastoin – mikäli vain altistat itseäsi tarpeeksi uudelle kielelle, etkä vietä kaikkea vapaa-aikaasi suomalaisten kokoontumisajoissa. Itselleni tehokkain tapa oppia kokonaan uutta kieltä oli asuminen kimppakämpässä ja tekemällä kämppisten kanssa päätös, ettemme puhuisi englantia ollenkaan.

 

2. Tutustut uusiin ihmisiin

Jos lähdet töihin ulkomaille, on sinulla jo yksi paikka, josta voit löytää kavereita; työpaikkasi. Kansainvälisissä yrityksissä on monia kaltaisiasi, jotka ovat jättäneet kotimaansa ja ovat ulkomaalaisena kyseisessä maassa. Teillä on siis jo yksi yhteinen asia.

Outoa kyllä, joskus tuntuu, että vaikeampi projekti maailmalla on itse paikallisiin tutustuminen.

Tähän on kuitenkin yksi loistava tapa: menemällä asumaan kimppakämppään paikallisten kanssa. Vaikka et olisikaan ”kimppakämppäihminen”, kannattaa silti harkita tälle epämukavuusalueelle menemistä (epämukavuusjutuista lisää alempana).

Tässä vaiheessa sinulla on jo kaksi eri sosiaalista ympyrää, jota kautta löytää kavereita ja seuraa mallasjuomien äärelle. Lisäksi on tietenkin netin eri palvelut, joista viimeistään löydät seuraa niin halutessasi.

Ulkomailla asuessa saatat helpostikin tutustua useampaan uuteen ihmiseen kuin koko Suomessa viettämäsi elämäsi aikana tähän asti.

 

3. Keräät kansainvälistä työkokemusta

Hieman jo klisee tämä ”kansainvälinen työkokemus näyttää tosi hyvältä CV:ssä!” -juttu, mutta totta se on:

Ehkä se ei suoraan avaa ovia jokaiseen työpaikkaan (kun ja jos muutat takaisin Suomeen), koska niin monella tätä kokemusta jo on, mutta itsesi kannalta siitä on hyötyä:

Opit miten erimaalaiset ihmiset kommunikoivat/toimivat/ajattelevat. Tästä on takuulla hyötyä työelämässä ja elämässä ylipäänsä. Suomessakin monessa firmassa työkielenä on nykyään englanti ja työntekijöitä maapallon joka kolkasta.

Varsinkin asiakaspalvelutöihin ulkomaille lähtevät saattavat kohdata erittäin mielenkiintoisiakin kulttuurieroja:

Esimerkiksi jos vihainen X-maalainen asiakas huutaa sinulle puhelimessa, hän ei välttämättä halua murhata sinua, vaan käyttää strategisesti vihaa siihen, että hän saisi parempaa palvelua. Toki nämä ovat yksilöllisiä juttuja, mutta kuitenkin: opit takuulla paljon eri kulttuureista.

 

4. Opit uusia taitoja

Suomalaisten pitäisi (tässä taloustilanteessa) entistä enemmän myydä tuotteita ja palveluja ulkomaille, eli keksiä uusia nokioita, supercellejä ja sara forsbergejä. Globaalissa kilpailussa on siis tärkeää tuntea kenelle näitä juttuja myydään.

Ulkomailla asuessasi opit mistä ihmiset kyseisessä maassa tykkäävät, mille he nauravat, mitä he syövät/juovat jne – perusjuttuja, mutta silti erilaisia joka maassa.

Nämä taidot kenties hoksaat oppineesi vasta myöhemmin, mutta alitajuisesti kuitenkin koko ajan imet tätä uutta tietoa. Voit käyttää näitä taitoja uusissa työpaikoissasi tai jopa omaa yritystä perustettaessa.

Vaikka asuisit ja tekisit töitä tiskaajana, opit silti koko ajan valtavan määrän uusia asioita verrattuna siihen, että tekisit samoja hanttihommia Suomessa.

 

5. Uusia kokemuksia, joita et muuten kokisi?

Kuvittele, että lähtisit asumaan vaikkapa Müncheniin, Saksaan.

Olisit sen verran keskeisillä tonteilla Keski-Euroopassa, että muutaman tunnin ajomatkan päässä olisi Itävalta, Tshekki, Sveitsi, Ranska jne. Alpit olisivat aivan siinä kyljessä.

Suomesta ulkomaille lähtö lomalle on aina oma projektinsa. Helsingistä sentään lentää viikonloppulomalle helpohkosti, mutta esimerkiksi vähänkään Helsingin ulkopuolelta lähtevät eivät aivan helposti viikonloppureissuja tee. Se on yleensä joko ”kerralla kunnon 2 viikon lomalle” tai ei mitään.

Keski-Euroopassa asuessa välimatkat ovat lyhyitä ja voit tehdä helposti ja edullisesti päivä/viikonloppureissuja moniin mielenkiintoisiin paikkoihin. Isoimmat bändit/artistit saapuvat suurkaupunkeihin sekä esimerkiksi Münchenissä perus arki-iltaan saattaisi kuulua käynti Bayern Münchenin futismatsissa.

Lue myös: Töihin Saksaan -opas

 

6. Opit arvostamaan perusjuttuja

Ulkomailla asumiseen liittyy usein erilaisia epämukavuuksia. Suurkaupungissa ei ole varaa asua yksin, vaan ”joutuu” asumaan kimppakämpässä, työkulttuuri voi olla kovempaa jne. Myös koti-ikävä saattaa joskus vaivata.

Kun vietät vaikkapa vuoden ulkomailla työskennellen, karaistat samalla itseäsi, etkä enää ehkäpä valita niin pienistä asioista myöhemmin elämässäsi.

Saatat myöhemmin jopa saada iloa niinkin pienistä asioista kuin kahvinkeitosta omassa lämpimässä asunnossa. (Ei enää sitä huonosti eristettyä englantilaista 17-asteista kämppää)

 

7. Et joudu katumaan

2-kymppisenä kannattaa mieluummin elää hieman vaatimattomammin ja kokemuksia keräten sen sijaan, että keräisi kämpän täyteen materiaa.

Rohkenisin väittää, että et vanhana muistele sitä nahkasohvaa tai sitä farmari-Skodaa, jonka ostit osamaksulla ollessasi 24-vuotias. Uskoisin, että siellä lämpimissä muistoissa enemmänkin esiintyy ne koetut kokemukset ja mahdolliset ulkomailla vietetyt ajat.

Eli kannattaa nyt ottaa se ”riski” ja vaivannäkö ja lähteä toteuttamaan niitä kokemuksia, niin ei joudu sitten vanhempana havahtumaan, että perkele: tuhlasinko koko elämäni suorittamiseen ja siinä sieluttomassa oravanpyörässä juoksemiseen?

 

Loppusanat

Jees, eli tämä nyt lähti vähän käsistä mennen syvälliseksi, mutta ulkomailla asuminen on usein sellainen ihmistä kokonaisuudessaan muokkaava ja kasvattava projekti.

Oli työnkuvana sitten tiskaaja, insinööri tai jääkiekkoilija, ulkomailla asuminen kannattaa aina. 🙂

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here