Töihin Saksaan? Näin se tapahtuu ja tällaista on olla Saksassa töissä

Saksa, tuo autobahnojen, oluen ja jäykähkön huumorin liittotasavalta tarjoaa työmahdollisuuksia myös suomalaisille. 

Oletko sinä harkinnut lähtöä töihin Saksaan – kenties Berliiniin? Kerron tässä jutussa omia ajatuksia, vinkkejä ja raakaa palkkatietoakin.

Saksasta liikkuu paljon erilaisia vanhentuneita huhuja ja myyttejä;

”Ei siellä pärjää ilman saksaa!”,

”Työhakemus pitää lähettää paperikirjeenä – kirjoituskoneella kirjoitettuna”,

”Työhaastattelussa pitää olla puku päällä”.

Muun muassa tällaisista asioista hieman lisää alempana.

Saksa on varsin miellyttävä maa asua: sää on lämpimämpi ja talvet valoisampia kuin Suomessa, ulkona syöminen ja juominen on edullista sekä ravintolatarjonta runsasta ja laadukasta. Myös välimatkat naapurimaihin ja muihin kaupunkeihin ovat lyhyitä.

Lue myös7 syytä lähteä töihin ulkomaille

Viikonloppureissun säteellä on monia mielenkiintoisia kohteita ja Suomeenkin lentää isommista kaupungeista varsin helposti.

Saksalainen kulttuuri ei myöskään aiheuta yleensä suomalaisissa ylitsepääsemättömiä kulttuurishokkeja. Se on sopiva sekoitus Etelä-Eurooppaa ja Pohjoismaita. Ei yhtä härö, kuin Etelä, muttei myöskään yhtä steriilinen ja säännöillä lamaannutettu kuin Pohjola.

Saksan hintatasokin on huomattavasti Suomea edullisempi ja ostovoima parempi.

Millaisia työmahdollisuuksia Saksassa on suomalaisille?

Saksasta voi suomalainen löytää töitä lähes millä koulutus/työtaustalla tahansa.

Havaintojeni ja omien kokemusteni mukaan Saksassa on erityisesti asiakaspalvelu (call center) -töitä sekä markkinointiin liittyviä töitä, joihin haetaan suomenkielisiä.

Moni saksalainen/kansainvälinen verkkokauppa ja -palvelu laajentaa omaa toimintaansa useaan eri maahan – myös Suomeen. Täten he etsivät yleensä työntekijöitä täyttämään näitä edellämainittuja työpaikkoja.

Nuorille näkyy usein olevan kesätöitä tarjolla hotelleissa/ravintoloissa. Kannattaa seurata mol.fi:n työpaikkatarjontaa tällaisten paikkojen varalta, mikäli haikailee kesäksi Saksaan.

Insinöörit lienevät myös kovassa huudossa Saksassa – vai mikä lienee tilanne tänä päivänä? En tiedä itse näistä auto- tai muun raskaamman teollisuuden inssihommista, mutta:

Koodaajia (devaajia/ohjelmistokehittäjiä vai miksi teitä pitäisi kutsua?) ja IT-alan ammattilaisia sen sijaan etsitään esim. Berliinissä ja muissa suurkaupungeissa, joissa on tätä Startup-pöhinää. Näissä työpaikoissa pärjää yleensä pelkällä englannilla.

Mistä löytyy Saksan työpaikat?

Työpaikkoja voi hakea esimerkiksi seuraavasta kahdesta osoitteesta:

 • Jobbörse (Saksan ”työkkäri”)
 • Indeed (työnhakukone, joka hakee useamman rekrytointiyrityksen listauksista)
 • Erilaiset Facebook-ryhmät, esim. ”Startup jobs Berlin” – haku löytänee kunkin ison kaupungin ryhmät.

Jos sinulla ei ole rautaista koulutusta/työkokemusta, lienet siis hakemassa esim. asiakaspalvelutöitä tai muita duuneja, joihin tarvitaan suomenkielentaitoa? Tällöin voit hakea työpaikkoja yksinkertaisesti näin:

 • Hakusana: Finnish tai Finnisch
 • Paikkakunta: Haluamasi paikkakunta (tai jätä tyhjäksi)

Töihin Berliiniin

 

Saksan palkkataso?

Wikipedian mukaan Saksan ja Suomen (netto)keskipalkat ovat lähes samoja, n. 2180€/kk.

Itä-Saksa puolestaan hieman madaltaa näitä lukuja. Esim. Berliinissä, johon monet nuoret haikailevat asumaan ja töihin, on melko huonot palkat.

Esimerkkejä:

Eräs suuri hotellivarauspalvelu maksaa call center-työntekijöille n. 1550 euroa kuussa. Tämä on itseasiassa kaupungin muihin yrityksiin verrattuna hyvä palkka (!) Pahimmillaan palkka call center -asiakaspalvelutyöstä voi olla n. 1300 € / kk luokkaa. Näistä luvuista siis vielä verot ja terveysvakuutukset pois. Esim. 1550 eurosta käteenjäävä osuus on hieman reilu 1100€.

Markkinointipuolella ”Junior Manager” -tittelillä saattaa tienata n. 1700 € sekä tuosta kun pudotetaan junior pois, niin palkka lienee silti n. 2 tonnissa.

Berliinin hintataso on tosin edelleen melko alhainen. Vaikka kaupungin vuokra-asuntojen hinnat ovat nousseet n. 50% viimeisen 5 vuoden aikana, laahaavat palkat valitettavasti edelleen hieman jäljessä.

Muualla Saksassa palkat ovat parempia – myös ilman rautaista koulutusta omaaville. Esim. Baijerissa eräässä verkkokaupassa, joka työllistää suomalaisia, saa asiakaspalvelutehtävistä bonuksineen n. 3000 € kuussa. Tällaisesta palkasta käteenjäävä osuus naimattomalle ja lapsettomalle henkilölle lienee n. 1700-1800 € paikkeilla. (Verottaja ja sosiaalimaksut osaavat ottaa omansa myös Saksassa)

Entä oletko jopa ihan kouluja käynyt tai rautaista työkokemusta omaava ihminen? Tällöin palkkasi lienee pätevämpää tasoa (myös Berliinissä) ja työmahdollisuutesi laajemmat ympäri maata.

 

Millaiset työajat?

Saksassa on 40-tuntinen työviikko. Monissa paikoissa ruokatauko on 1 tunnin mittainen, joten työpäivä venyy 9-tuntiseksi. Näissä on varmaan neuvotteluvaraa, mutta tämä on se yleisin työaika, josta olen kuullut.

 

Loman kertyminen Saksassa?

Lomaa kertyy vähintään sen 24 päivää vuodessa. Maksimissaan lienee 30 päivän tuntumassa. En muista kuinka tämä kuvio menee, mutta vähintään tuon 2 päivää per kuukausi sitä kertyy.

Sinun ei tarvitse ensin ”ansaita” näitä päiviä pitääksesi lomaa, joten heti kun sopimus alkaa, ”tilille” pamahtaa sen 24-30 lomapäivää, joita voit käyttää periaatteessa milloin tahansa.

 

Töissä Saksassa – millaista se on?

Itselläni on nyt kokemusta 2 eri kaupungista, 3 eri työpaikasta, n. 4 vuoden ajalta. Miten sitä sitten vertaisi Suomeen? Arki on loppujen lopuksi arkea missä päin maailmaa tahansa, mutta toki työkulttuurissa jotain eroja tulee vastaan.

Eivät saksalaiset niin erilaisia ihmisiä ole, joten riippuu ihan siitä, ketä lähimmiksi työkavereiksesi saat. Tässä kuitenkin jotain yleistyksiä mitä saksalaisesta työkulttuurista on jäänyt mieleen:

Saksalaiset eivät ole niin täsmällisiä, kuin stereotypiat antavat ymmärtää (suomalaiset huomattavasti täsmällisempiä/OCD:mpiä).

Hierarkia selkeämpi. Vaikka nykypäivän työpaikoissa kovasti mainostetaan ”flat hierarchy” -juttuja, niin tyyli millä saksalaiset puhuttelevat toisiaan on hieman virallisempi/jäykempi. Vierestä kun olen katsellut kahden saksalaisen kommunikointia, jossa toinen on uusi ja toinen kokeneempi työntekijä (IT-osasto), niin siinä on nuorempi työntekijä aika nöyränä ja hattu kourassa puhutellut vanhempaa työntekijää.

Tosin jos työpaikan kieli on englanti, antaa se hieman tasoitusta ulkomaalaiselle, eikä tällöin saksalainenkaan juuri saa ”kotikenttäetua” = tällöin ”flat hierarchy” toteutuu helpommin.

Virheet bongataan ja niistä mainitaan kyllä. Se taitaa tosin kuulua ihan vain kansanluonteeseen, ettei Suomessa kehdata/viitsitä suoraan sanoa, jos kollega kusee hommansa. Saksassa kissa nostetaan ronskimmin pöydälle.

Mutta kuten todettua, riippuu aivan yksilöistä ketä saat kollegoiksesi. Joka tapauksessa, kyllä suomalainen pärjää saksalaisessa työelämässä varsin hyvin.

Vieläkö kiinnostaa lähteminen? Oli miten oli, seuraavaksi itse hakuprosessista:

Hakeminen saksalaiseen työpaikkaan

Saksaan töihin hakeminen on melko samanlainen operaatio kuin Suomessakin.

Olet saattanut kuulla tarinoita siitä, kuinka kaiken pitäisi olla viimeisen päälle käännetty ja hakemus pitäisi jopa lähettää paperilla (!). Tämä on mielestäni vanhaa tietoa.

Riippuen tietenkin minkälaiselle alalle olet hakemassa, mutta en välttämättä stressaisi viemällä todistuksia/suosituksia viralliselle kääntäjälle pelkkää työhakemusta varten (ainakaan siihen ensimmäiseen viestiin).

Mikäli itse hakemusviestisi on tarpeeksi myyvä, he kyllä ottavat yhteyttä ja kiinnostuvat sinusta (ja kysyvät mahdollisesti lisää todistuksia/papereita).

Edes saksalaiset eivät ole niin byrokratiapäissänsä enää 2010-luvun loppupuolella, että jättäisivät hyvän työntekijän huomioimatta tällaisten merkityksettömien asioiden takia.

Perus kaava, jolla itse olen hakenut työpaikkoja asiakaspalvelu-, myynti- ja markkinointisektorilta (ja joskus jopa työpaikan saanut) on ollut tällainen:

 • Hakemuskirje englanniksi sähköpostiviestikentässä
 • Liitteenä CV + pari englanninkielistä suositusta

Esim. Berliinissä monessa yrityksessä työkieli on englanti. Hakeminen onnistuu siis usein englanniksi. Vanhemman koulukunnan teollisuusyrityksiin (autoteollisuus jne) työnhaku taitaa edelleen tapahtua saksaksi ja hieman ”jäykemmin” – ken tietää, tämä vain arvaukseni.

Työhaastattelu (videopuhelu tai paikan päällä)

Haastattelun suhteen on pari eri vaihtoehtoa:

Videopuheluhaastattelu

Nykyään päätös työn saamisesta saatetaan tehdä Skype-videopuhelun avulla. Eli tällöin voisit kerralla muuttaa paikan päälle.

Miten haastatteluun pitäisi valmistautua? Ihan kuin missä tahansa muuallakin. Jos et ole hetkeen puhunut englantia/saksaa, kannattaa kieltä hieman lämmitellä, jotta alun small talkit menevät sujuvasti (ensivaikutelma tärkeä!)

Siisti paita, reipas tervehdys ja hymy. Saksassa hymy on tärkeä tällaisissa ensikohtaamisissa – oli se kuinka teennäinen tahansa.

Haastattelua varten matkustaminen (firma maksaa)

Se, kuka maksaa lennot haastatteluun on aika peruskauraa; se, joka tarvitsee toista enemmän, se maksaa. Mikäli työpaikka on sellainen, joka ei vaadi erityistä koulutusta/taitoa ja se sijaitsee isossa kaupungissa, ei yritys yleensä ala lennättämään kandidaatteja paikan päälle.

Jos lennät paikan päälle haastatteluun, on se aivan samanlainen tilanne kuin Suomessakin. Pukeutuminen siistiä, mutta ei kuitenkaan puku+kravatti -osastoa.

Haastatteluita saattaa olla useampi (oma ennätykseni 3 eri haastattelua eri henkilöiden kanssa yhtä työtä varten [en muuten päässyt prkl]). Siellä saattaa olla jotain pieniä tehtäviäkin mukana, jossa testataan tietämystäsi.

Kannattaa siis lukea tarkkaan ko. työpaikan sisältö ja ”myydä itseäsi” nimenomaan siten, että täyttäisit juuri ne kriteerit, mitä he työpaikkailmoituksessa listasivat.

Aloitus ja muutto Saksaan

Kun pääsette yhteisymmärrykseen sopimuksen syntymisestä, on aika lähteä paikan päälle.

Sinun ei sinänsä tarvitse tehdä sen kummempia järjestelyitä – voit saapua paikan päälle passisi ja matkalaukkusi kanssa. Toki Suomen päässä kannattaa hoitaa ne asiat, joihin vaaditaan sinun fyysistä läsnäoloa – mitä ne sattuvat sinun kohdallasi olemaankaan.

Ensialkuun kannattaa varata esim. Airbnb-majoitus, hotelli tai hostelli – riippuen ihan budjetistasi, ellei tietenkin yritys järjestä kaikkea puolestasi.

Byrokratiaa voidaan hoitaa siinä työn aloituksen yhteydessä – työpaikka kyllä neuvoo sinua. Jotain byrokratiaa mitä maahan muuttoon liittyy:

 • Hanki asunto (edes väliaikainen), josta saat vuokrasopimuksen (esim. itse koostettu A4-paperi)
 • Rekisteröinti kaupungin asukkaaksi (vaaditaan vuokrasopimus + passi)
 • Pyydä veronumero (samasta paikasta kuin yllä oleva)
 • Terveysvakuutuksen hankinta (onnistuu yleensä vain kertomalla työpaikkasi HR-osastolle minkä sairaskassan asiakkaaksi haluat ryhtyä)

Tässä kohtaa Saksa on edelleen vanhanaikainen, eli tämä kaupungin asukkaaksi rekisteröityminen vaatii sinun fyysisen menemisen paikan päälle. Mutta nämä paperihommat kyllä järjestyvät nopeasti, jonka jälkeen pääset keskittymään mukavampiin asioihin!

Yhteenveto

Käytännössä töihinlähtö Saksaan on melko simppeli prosessi – EU:n sisällä ja muutaman tunnin lennon päässä kun molemmat ollaan.

Kuten saatoit havaita, en tässä kirjoituksessa liiemmin pureutunut itse asumiseen ja työn ulkopuoliseen elämään. Siitä kenties lisää tulevaisuudessa, joten pysy kuulolla!

4 KOMMENTIT

 1. Moi, ihan hyvä pohjustus asiaan ”Saksaan töihin”. Olen siinä iässä, että lapset ovat parin vuoden sisällä isoja joten Suomen kuviot vaihtaisin mielelläni esim. Saksaan. Oma alani on ollut jo pitkään it-ala ja ohjelmistopuoli, mutta olen suht hyvä siinä hommassa eli kaiken muutoksen vallitessa olen jaksanut pitää osaamiseni uusimmissa teknologioissa.
  Mutta kiitos artikkelistasi ja toivottavasti siihen tulee jatkoa.

 2. Missä rekisteröinti kaupungin asukkaaksi tapahtuu ja riittääkö siihen vuokrasopimus ja henkilökortti? Entä osoitteenmuutos?
  Jos ymmärsin asian oikein niin saksassa ei haeta henkilötunnusta vai onko tuo veronumeron hakeminen sama kuin henkilötunnuksen saaminen?
  Miten haetaan saksan sosiaaliturvan pariin? Onko tämä tuo vakuutus? Ja mistä sitä haetaan mikäli ei ole työpaikkaa?
  Olemme juuri muuttaneet saksaan ja olisin erittäin kiitollinen mikäli voisit auttaa hieman yllämainituissa asioissa.

  • Bürgeramtissa rekisteröinti – passi ja vuokrasopimus mukaan.

   Veronumero muistaakseni samasta virastosta (ei ole henkilötunnus).

   Sosiaaliturvaan liittyminen onnistuu kätevimmin uuden työpaikan myötä (valitaan vain haluttu terveysvakuutusyhtiö (Krankenkasse), esim. TK, eli Techniker Krankenkasse) ja työpaikka hoitaa loput. Jos hakee ilman työpaikkaa, silloin suoraan Krankenkasseen yhteys – tällöin asia monimutkaisempi ja vaadittaneen dokumentteja Suomen Kelasta (muistaakseni E104-lomake tms).

 3. Hei!

  Tarvitseeko Suomen kansalainen oleskeluluvan asuakseen pysyvästi Saksassa ja tehdäkseen töitä siellä? En osaa saksan kieltä, joten olisi helpompi työllistyä yrityksessä, joka palkkaa suomen kielisiä. Mikä verkkokauppa on kyseessä, jonka mainitsit kohdassa ”Palkkataso Saksassa”? Tai onko tiedossa muita yrityksiä, jossa voisi saada töitä osaamatta saksan kieltä, pelkällä suomen kielellä? Miten voi vuokrata asunnon, jos ei ole työpaikkaa, koska vuokranantaja vaatii kolme viimeistä palkkakuittia? Kiitos paljon vastauksesta.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here