Ulkomailta tilaaminen haltuun – tiedä nämä 3 asiaa niin tilaukset sujuu

Tässä artikkelissa listaamme ne suosituimmat maat tilata ulkomailta (EU:n sisältä ja ulkopuolelta) sekä hieman tylsempää informaatiota esimerkiksi tulli- ja arvonlisävero- sekä mahdollisista takuuasioista.

Ulkomailta tilaaminen on suorastaan hämmentävän yleistä:

Erään kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisten tekemistä verkkokauppaostoksista tapahtuvat ulkomaisista verkkokaupoista.

Moni silti edelleen suhtautuu skeptisesti ulkomailta tilaamiseen. Osittain ihan syystä (esim. Kiinasta tilaaminen on joskus vähän arpapeliä).

Mutta osassa ulkomaisista verkkokaupoista tilausprosessi tapahtuu aivan kuin kauppa sijaitsisi Suomessa (suomenkieliset nettisivut, asiakaspalvelu ja joskus jopa ilmaiset palautukset).

Oli tilausmaa kohdallasi mikä tahansa, saat tästä oppaasta yleiskatsauksen ulkomailta tilaamiseen ja tiedät mihin kiinnittää huomiota:

1. Suosituimmat maat tilata ulkomailta?

Saksa & Ruotsi

Havaintojemme ja perstuntumamme mukaan suurin osa suomalaisten tekemistä kalliimmista verkko-ostoksista tehdään saksalaisista ja ruotsalaisista verkkokaupoista.

Monet Saksassa ja Suomessa operoivista verkkokaupoista on optimoitu Suomen markkinoille. Tarkoittaen, että tuotekuvaukset on kirjoitettu suomeksi, lähetykset on optimoitu Suomeen (usein ilmaiset postikulut) sekä asiakaspalvelu on monissa kaupoissa tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Tällaisia kauppoja ovat esimerkiksi Zalando, Musikhaus Thomann, Sportamore, Nelly ja CDON.

Iso-Britannia

Briteistä saa paljon esimerkiksi edullisia urheiluvaatteita (esim. Sportsdirect).

Englanninkielisiä kirjoja etsivän kannattaa suunnata Amazonin Englannin sivustolle tai Bookdepository.comiin (ilmaiset postikulut myös Suomeen) – näistä pitäisi löytyä kaikki kirjatarpeet ja vielä edullisesti.

Lue myös artikkelimme kirjaverkkokaupoista, mikäli lukuhommat kiinnostaa.

Kiina

Kiinasta tilataan Suomeen hävyttömät määrät halpaa tavaraa (vaatteita, puhelimen kuoria ja tarvikkeita ym.) – esimerkiksi AliExpressistä, Wishistä ja muista kiinalaisista verkkokaupoista.

Kiinasta suosittelemme tilaamaan vain halpaa tavaraa, joka ei esim. rikkoutuessaan aiheuta liian suurta mielipahaa tai taloudellista ahdinkoa. Mahdollisissa takuuasioissa lähettäminen Kiinaan on kallista, joten jos se kamera tai älypuhelin rikkoontuu, tulee palauttaminen kalliiksi. Poikkeuksena on e-ville.com, joka myy kiinalaisia tuotteita suomalaisella takuulla.

Lue täältä lisää Kiinasta tilaamiseen liittyvää asiaa.

USA

Yhdysvalloista tilaaminen on hieman harvinaisempaa, mutta kyllä sieltäkin tilaaminen onnistuu. Ensin täytyy vain varmistaa, että nettikauppa lähettää myös Suomeen. Koska tavara tulee EU:n ulkopuolelta, tulee päälle tulli + ALV, mikäli tilauksen arvo ylittää 22 euroa (tai 150 euroa). Tulliasioista tarkemmin 5 sekunnin kuluttua.

USA:sta on helppo etsiä tuotteita esim. eBay.comin (uusia ja käytettyjä tuotteita) tai Amazon.comin kautta.

2. Ulkomailta tilaaminen & tulli

Toisesta EU-maasta tilatessa sinun ei tarvitse huolehtia tulli- ja arvonlisäveroasioista. Paketti saapuu normaalisti postitoimipaikkaasi tai kotiovelle – riippuen lähetystavasta.

EU:n ulkopuolisesta maasta tilatessa, seuraavanlaiset säännöt pätevät:

Tilaaminen ulkomailta & tulli

Eli alle 22 € tilaukset tulevat esim. Kiinasta ja USA:sta läpi ilman mitään lisäkuluja.

ALV on Suomessa siis 24 % ja tullimaksun, tai oikeastaan tuontiveron määrä riippuu siitä, mitä tilaat. Lista tuotekategorioista ja niiden tullausarvoista löytyy täältä (tulli.fi).

Esimerkki:

Jos tilaisit 180 dollaria maksavat kengät Jenkeistä, joihin tulisi 20 $ postikulut, tulisi tälle ostokselle hintaa seuraavanlaisesti (postikulut sisällytetään tilauksen arvoon):

  1. Dollarit euroiksi, eli 200 $ = n. 189 € (xe.com)
  2. Lasketaan tullin osuus (vaatteet 12 %), eli 0,12 * 189 € = 22,68 €
  3. Lasketaan ALV:n osuus vielä päälle (189 € + 22,68 €) * 1,24 = 262,48 €

Eli maksat myyjälle tuon alkuperäisen hinnan 189 € ja erotus 73,48 € sitten Suomen päässä hoitaessasi nettitullausta.

Toinen esimerkki:

Jos tilaat esim. älypuhelimen Kiinasta, sen tullimaksu on 0 % (luokitellaan tietokoneeksi), eli maksat vain ALV:n.

Eli esim. 100 € älypuhelin tulisi lopulta maksamaan 124 €.

Tullimaksujen laskemiseen löytyy varsin selkeitä vinkkejä tuolta yllä linkatulta Tullin sivuilta.

3. Kauppakohtaiset asiat: takuu, palautus, maksutavat

Ulkomailta tilaaminen on siis usein yhtä helppoa kuin Suomestakin tilaaminen:

Jos verkkokauppa on optimoitu Suomen markkinoille, on sinulla yleensä jopa ilmainen palautusoikeus.

Mikäli kaupalla ei ole ilmaista tai omaa edullista palautussopimusta, on pakettien ominpäin lähettäminen ulkomaille kallista. Tässä pari poimintaa Suomen postin kuvottavan kovista hinnoista:

  • max. 2 kg postipaketin lähetys Saksaan 25 €, Englantiin 31 € ja Kiinaan 43 €.

Eli mikäli se vaatekappale ei sovikaan, sen voi joko palauttaa kalliilla tai sitten kannattaa harkita myyvänsä se eteenpäin kaverille tai esimerkiksi Huuto.netin tai jonkin Facebook-ryhmän kautta.

Takuuasiat:

Mikäli jokin kaukaa ulkomailta tilattu tuote rikkoontuu tai se on saapuessaan vahingoittunut, kannattaa aina ottaa yhteyttä kyseisen kaupan asiakaspalveluun (kyllä, moni tyytyy nielemään tappionsa ottamatta yhteyttä mihinkään):

  1. Ota kuva rikkoontuneesta tuotteesta (jos se auttaa asiaa)
  2. Selitä mitä tapahtui
  3. Kysy miten ongelma voitaisiin ratkaista

Vaikka lähettäminen olisi postin hintojen takia kannattamatonta, katso mitä he ehdottavat tilanteen ratkaisemiseksi. Ehkä he lähettävät sinulle varaosan tai jopa kokonaan uuden tuotteen? Tai sitten he menevät kaavamaisesti sääntöjen mukaan ja pyytävät lähettämään tuotteen takaisin. Kannattaa aina kokeilla.

Monissa kaupoissa panostetaan tänä päivänä asiakaspalveluun ja joskus hyvällä tuurilla siellä voidaan tehdä todella joustavia ratkaisuja.

Parhaat maksutavat ulkomailta tilatessa?

Joihinkin kauppoihin käy ihan suomalaisten pankkien maksupainikkeet (tai Klarna ja sitä kautta myös laskulla tilaaminen onnistuu).

Luottokortti on kenties se yleisin tapa maksaa kun tilataan ulkomailta.

Myös PayPalia käytetään paljon maailmalla. Se on usein se paras ja helpoin tapa maksaa, mikäli verkkokauppa sitä tarjoaa maksutavaksi. Tällöin et joudu edes täyttämään mitään nimi- ja osoitetietojasi, vaan tilaus tapahtuu muutamalla klikkauksella, kun sinulla on PayPalissa jo valmiiksi syötettynä osoite- ja maksutietosi (osoitetietoja voi toki editoida manuaalisesti jokaiseen tilaukseen erikseen).

Esim. Amazonista tilatessa voidaan maksaa luottokortilla tai vaikka Visa Electronilla.

Ulkomailta tilaaminen ei siis ole useinkaan sen kummempaa. Isoimpien ostosten kohdalla kannattaa vaan varmistaa paljonko mahdollinen palautus maksaa ja pitääkö sitä ylipäätään maksaa itse.

Lue seuraavaksi esimerkiksi nämä:

Entä millaisia kokemuksia sinulla on ulkomailta tilaamiseen? Tai mikäli keksit jotain korjattavaa yllä olevaan opukseen, laita toki kommenttia, niin korjataan.

2 KOMMENTIT

  1. Miksiköhän USA verkkokauppa laskuttaa 220 dollaria tuotteesta ja 92 dollaria VAt and duties ja silti tuote menee Suomessa tulliin josta tulee alv ja tulli päälle?

  2. Itse olen tilannut joskus jotakin Saksasta. Hyvin on kyllä tullut perille. En tiennytkään, että Iso-Britanniasta saisi edullisia urheiluvaatteita.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here