Kiinasta tilaaminen – 4 vinkkiä, joilla vältät turhat pettymykset

Miten Kiinasta tilaaminen tapahtuu ja mitä kannattaa ottaa huomioon? Tässä artikkelissa tiivistettynä 4 ajatusta/vinkkiä, joista saattaapi olla hyötyä, kun tilaat Kiinasta tavaraa.

Oletko tilaamassa tavaraa ihan omaan käyttöösi vai jopa jälleenmyyntiin asti? Tämä juttu ehkä enemmänkin ensimmäisen vaihtoehdon ihmisille, mutta ehkä tästä pari ajatusta irtoaa myös bisneshenkisellekin.

1. Kiinalaisten tuotteiden laatu – tiedä tämä ero:

Kiinassa valmistetaan periaatteessa kahdenlaisia tuotteita:

 • Länsimaalaisen laadunvalvonnan alla valmistetut tuotteet
 • Kiinalaisen laadunvalvomattomuuden alla valmistetut tuotteet

Esim. Applen iPhonet ovat tunnettuja äärimmäisen hyvästä laadusta ja viimeistelystä. Ne valmistetaan Kiinassa, mutta tarkan kontrollin alaisuudessa.

Länsimaalais-kiinalaiset tuotteet siis valmistetaan ”länsimaalaisia” standardeja mukaillen, esim. Eurooppaan menevissä tuotteissa CE-hyväksynnät jne.

Entä sitten ne kiinalais-kiinalaiset tuotteet, joita Dealextremet ja muut kiinalaiset verkkokaupat myyvät?

Kiinan valtion omistama uutiskanava arvioi vuonna 2014, että 40 % kiinalaisten verkkokauppojen myymistä tuotteista on ”feikkejä tai huonolaatuisia”. (Lähde: The Guardian)

Käytännössä se voi tarkoittaa sinulle sitä, että ne halvat Samsungin puhelimenkuoret ovat todennäköisesti feikkejä, sekä monissa sähkölaitteissa olevat ”CE”-merkinnät ovat väärennöksiä.

Aidon ja feikin CE-merkinnän tunnistaa kirjainten etäisyydestä toisiinsa nähden:

Feikki CE-merkintä

 

Sähkölaitteita ei siis välttämättä kannata turhaan pitää pistorasiassa kun niitä ei käytä, varsinkaan siellä mökillä, jossa käyt kerran kuukaudessa.

Kiinalaiset valmistavat tavaraa usein hieman sillä periaatteella, että ”parempi tehty kuin täydellinen”. Eli siinä minimopossa tai polkupyörässä saattaa hitsaukset olla hieman sinnepäin, mutta tuote pysyy kuitenkin ”kasassa”. Tai pakkauksessa/tuotekuvassa esiintyvä tuote saattaa olla aivan erinäköinen/värinen kuin paketin sisältä löytyvä tuote. He ajattelevat yleensä käytännöllisyyttä: jos tuote toimii ja ajaa asiansa, homma on ”OK”.

Jos olet oikein kiinnostunut Kiinassa tapahtuvasta bisneksestä ja tuotteiden valmistuksesta, niin kannattaa lukaista kirja ”Poorly made in China”. Tajunnan räjähtäminen on taattua.

Lue myösÄlypuhelin Kiinasta? 6 vinkkiä tilaamiseen

2. Kiinasta tilaaminen & tulli

Kun tilaat Kiinasta tavaraa, tuotteissa ei ole ALV:ia mukana. Täten tulli (tai nykyään DHL) ottanee sinuun yhteyttä, kun tavaraa saapuu maahan EU:n ulkopuolelta – paitsi alle 22€ tuotteissa.

Alle 22 € tuotteet:

Paketit, jotka ovat arvoltaan max. 22 €, ovat vero- ja tullivapaita. Paketin pitäisi siis tulla suoraan lähipostiisi tai postilaatikkoon.

Moni verkkokauppa pakkaakin monta tuotetta sisältävät tilaukset useampaan eri pakettiin, jotta yksittäinen paketti ei ylitä 22 € arvoa tai he merkitsevät paketin ”lahjaksi”, jolloin paketti ei välttämättä jää tulliin.

22 € – 150 € tuotteet:

Yli 22 €, mutta max. 150€ tuotteista joudut maksamaan ALV:n, eli 24 % päälle. Mikäli siis paketti jää tulliin. Joskus paketit menevät suoraan postiin, eivätkä ”jää kiinni”.

Yli 150€ tuotteet:

Kun tilaat Kiinasta tai EU:n ulkopuolelta yli 150€ arvoisen tuotteen, siitä saattaa mennä vielä ALV:n lisäksi tuontivero. Sen suuruus riippuu ihan tuotteesta. Se on yleensä alle 5%. Esimerkkejä löydät tältä Tullin sivulta.

DHL:n palvelumaksut:

Tätä nykyä myös DHL on innostunut riistämään EU:n ulkopuolelta yli 22 € ostoksia tekeviä kansalaisia. He eivät enää salli asiakkaan tehdä itse nettitullausta ilmaiseksi, vaan he lätkäisevät omat palvelumaksunsa tullaukselle, joka on vähintään n. 20 € luokkaa.

Kuningaskuluttaja kirjoitteli asiasta 04/2016. Eli kannattaa välttää DHL (Expressiä) lähetystapana, mikäli ei halua maksaa yllätyskuluja!

Lue myös: ebaysta tilaaminen Suomeen – tiedä nämä 6 asiaa

3. Mitä Kiinasta EI kannata tilata?

Pari juttua tulee mieleen, mistä kannattaa ehkäpä pysyä erossa tai ainakin hieman harkita kannattaisiko maksaa pari euroa enemmän ja ostaa Suomesta/Euroopasta.

Vaatteet

Vaatteiden tilaaminen Kiinasta on hieman arpapeliä. Tuotekuvissa tamineet ovat varsin hyvännäköisiä, mutta totuus voi olla toinen:

 • Laatu on hieman tuurista kiinni – jotkut OK, jotkut lahoavat käsiin
 • Koot ovat todella vaikeita saada kohdalleen (Kiinalaiset ihmiset ovat hieman eri mallisia ja kokoisia kuin pohjoismaalaiset)
 • Palauttaminen ja vaihtaminen vaikeaa/kallista/mahdotonta

Mutta on sieltä moni löytänyt jotain sopivaakin. Ei kannata odottaa liikoja, niin ei tule isoja pettymyksiä. Muiden asiakkaiden arviot kannattaa lukea tarkkaan, niin saat realistisemman kuvan tuotteista!

Lue myös: Aliexpress kokemuksia ja 7 vinkkiä sieltä tilaamiseen

Elintarvikkeet / hygieniatuotteet tms

En välttämättä lähtisi ostamaan mitään syötävää/juotavaa/kehon päälle levitettävää ainetta Kiinasta.

Kiinalaiset eivät itsekään luota oman maansa elintarvikkeisiin. Vajaa 20 % koko maan viljelymaaperästä on saastunutta, kertoo Yle.

Kerran näin kiinalaisessa supermarketissa kun vanha kiinalaisherra tutki suurennuslasin avulla vesipullon korkkia, ettei sen sinetti ole varmasti rikottu. (= ettei kyseessä ole jälkitäytetty saastuneella vesihanavedellä oleva pullo).

Eli yhtä sinisilmäisesti ei Kiinasta kannata ostaa tuotteita kuin kotimaassa.

Lue myös: Nettikaupat meiltä ja maailmalta – 56 kaupan listaus

4. Kiinasta tilaaminen on turvallista, kun..

..hoidat vain maksut jollain turvallisella maksutavalla (esim. PayPal) sekä katsot, että myyjät ovat saaneet hyviä palautteita osakseen (esim. ebayssa ja Aliexpressissä, jotka ovat tällaisia Huuto.netin kaltaisia kauppa-alustoja)

Oma PayPal-tili kannattaa hankkia – se on se suositeltavin tapa tilata kiinakaupoista, joka tarjoaa hyvää ostajan turvaa. Myös Aliexpressissä maksaessasi esim. Visa Electronilla, tarjoaa turvaa itse Aliexpress, joka ei luovuta rahaa myyjälle ennen kuin ”kuittaat” tilauksen vastaanotetuksi.

Katso seuraavaksi listaamamme 9 kiinalaista verkkokauppaa!

21 KOMMENTIT

  • Eipä kukaan. Sen takia en ainakaan itse ostaisi mitään ruokia/juomia tai keholle levitettäviä aineita. Moni tilaa Kiinasta (feikki) kosmetiikkatuotteita, vaikka ne ovat täynnä kaikenlaisia myrkkyjä.

 1. Kyllä tuli kalliit vaatteet, kun tilasin kiinalaisesta verkkokaupasta. Tämä paljastui vasta kun sain tullista maksumääräyksen. Sittemmin olen tarkistanut aina firman kotimaan, eikä se ole lainkaan helppoa saada selville.

  Toinen juttu oli vaatteiden laatu. Uskomatonta riepua, huonoa ommelta, ja kuvassa kaunis pusero olikin halvimman vuorikankaan laatuista rypistyvää ja sähköistyvää tavaraa. Mitään niistä neljästä vaatteesta en tule käyttämään. No, oppirahat on maksettu. Jatkossa ostan kotimaisista tai eurooppalaisista verkkokaupoista, kyllä niitäkin riittää.

  • Harmi! Saako kysyä mistä kaupasta tilasit? Tosiaan vähän tuurista kiinni, että minkälaista vaatetta sieltä Kiinasta tulee.

  • lightinthebox.com siellä oli tulli maksuja varten oma vakuutus maksoi jotain 11 euroa ja jos joutuu maksaa tullin niin palauttavat tulli ja muut lisä maksut tuo kantsii ottaa jo satasen tuotteessa niin saa sen tulli maksun takas

 2. Moi. Mietin lähteä paikan päälle tutustumaan paikallisiin ruukkuihin ja uurniin? Minne sitä pitäisi suunnata kulkunsa? Tai paremminkin lentonsa? Terkuin Outsa, yrittäjyydestä taasen haaveileva

  • Moi, en tiedä, mutta ainakin alibaba.comista voit löytää kiinalaisia tukkukauppiaita/tehtaita lähes mille tahansa tuotteille. Sieltä voit myös nähdä kyseisten kauppiaiden sijainnin.

 3. Hei,
  Mitenkä on palautusoikeus?
  Wish kertoo, että älä palauta lähetystä ennenkuin olet saanut heiltä palautus koodin.
  Vaan, kun sieltä ei tule vastausta.
  Niin miten pitää toimia?
  Avusta kiitollinen.

  • Hei, palauttaminen tuskin kannattaa, koska postikulut pitää maksaa itse (Suomesta Kiinaan). Eri asia, mikäli tuote on väärä/viallinen tms. Silloin kannattaa reklamoida asiasta, eikä tarvitse palautella. Lue lisää Wish-artikkelistamme (ja sen kommenttiosiota)

 4. LightInTheBox,, tämä myyjä on epärehellinen,noin 2 vuotta sitten ostin jotain tavaraa ,tilaustani ei tullu ja piti useasti
  kirjoitella ennenku tilaukseni saapui. LightInTheBox tämä myyjä käyttää ihmeelisä lippusysteemi ennekuin vo ees kysellä.
  Nyt on 2 kuukautta kulunt , kun edehdyin tilaamaan ,ei ollu mikää arvokas tilaus, mutta tavaroita ei näy, ekä kuulu.
  Karhusin kuukasi sitten ,esittivät ,vopi kulua jopa 60pv ,sekin raja on rikottu.
  Tilaan usen tavaroita kiinasta Epayn kautte ja se on turvallisin paikka tilata,,siellä ei hyväksytä epärehellisiä myyjiä,
  Jos asiakas jättää lähettämättä ,hän ei voi tehdä mitään kauppaa , ennein kun asia on kokonaa sovittu ja hoidettu.
  Turvalliosin tapa tilata ON , Kirjaudu Pepal pankkiin ja mene asiakkaaksi ja maksa sieltä kautta ,ei tarvi lähetellä korttinumeroita,kun se yhden kirran Peipalille, ja ostat vain epäyn kautte, Jos jotain sattuu nii Epay ja Peipal auttaa asiassa.
  Terv Veikko Kallio

 5. Olen tilannut useita tuotteita Light In The Boxilta, siis useita kertoja, useita lähetyksiä muutaman viimevuoden aikana. Toki en tilaa mitään niin arvokasta, että hirveästi harmittaisi jos laatu on ala-arvoista.
  Lähetykset ovat yhtä lukuunottamatta aina saapuneet, toki usein pitkähkön odottelun jälkeen. Tämä yksi lähetys, joka ei saapunut, toki hyvitettiin minulle kun reklamoin asiasta. Yhden lähetyksen jouduin tullaamaan, mutta tähän olin valmistautunut.
  Maksutapana olen käyttänyt luottokorttia, ja muuten on mennyt hyvin, mutta pari kertaa on mennyt kortti uusittavaksi, kun korttifirma on ilmoittanut tietojeni mahdollisesti joutuneen ulkopuolisille vääriin käsiin tietomurron yhteydessä. Eivät korttiyhtiöstä kerro sen tarkemmin, joten en voi olla varma onko kyse juuri näistä tapahtumista kyseiseen LITB verkkokauppaan, mutta toki ajankohta täsmää. Korttiyhtiön mukaan tämä on aina ollut varotoimenpide, eikä vahinkoja osalleni ole osunut.
  LITB:n tuotteet joita olen tilannut, ovat olleet edullisemmasta päästä, mutta laatu vastaa maksettua hintaa. Olen toki tilannut parin taalan tuotteita, jotka toimivat aivan samoin kuin täällä 20-30 €:lla myytävät ”brändituotteet”.
  Paidat ovat todella pieniä, pari paitaa tilannut (omaan kokoon M lisännyt ohjeistuksen mukaan +2 kokoa = XL), silti ovat kuin tavoitepaitoja (jos joskus olis yhtä hoikka kuin 15-20 vuotta sitten).
  Kerran tilasin RST sormuksen, ja sen laatu on oikein hyvä. Aiemmin oli vastaava eurooppalaisesta nettikaupasta tuplahinnalla, ja sen laatu oli ala-arvoinen (tämäkin EU-verkkokaupan sormus lienee alkujaan kiinalainen).
  Pojalle tilasin Lego-tyyppisiä sotaukkoja, laatu ok, hinta kohdallaan. Näiden kanssa kävi sitten niin, että verkkokauppa kyllä näytti että tuotetta on varastossa, mutta eipäs ollutkaan. Tuli toki viiveellä, ja ilmoittivat asiasta.
  Kokonaisuutena, huomioiden tilaamieni tuotteiden hintatason, olen ollut itse LITB:n toimintaan ja palveluun ihan tyytyväinen. Heidän asiakaspalvelunsakin on vastannut ihan pikaisesti kysyttäessä jotain.
  Summasummarum, jokaisen oma asia miten rahansa käyttää, mutta pitäkää järki mukana. Tuotteista on kauniit kuvat, mutta kuvankäsittely ei ole kiinalaisille verkkokaupoille ihan outo juttu. Halpa hinta korreloi yleensä laadun kanssa. Suomessa on erittäin hyvä kuluttajansuoja, kun ostaa suomalaisesta liikkeestä, ja tiettyjä kuluttajan oikeuksia soveltaa osa eurooppalaisista verkkokaupoistakin (siis esim. maksuton palautus/vaihto jne), mutta meikäläiselle kuluttajansuojalle voi sanoa hei hei kun tilaa Kiinasta. Itse en tilaisi LITB:ltä (tai yleensäkään Kiinasta) mitään sellaista tuotetta, jonka mahdollisesti joutuisin vaihtamaan, siis arvokkaampia vaatteita, kenkiä tms. Muutaman euron tuotteet eivät suuresti aiheuta taloudellista vahinkoa, kävi miten kävi.

 6. Ei muuten ole ainoastaan DHL joka pakkotullaa tuotteet itse, vaan UPS tekee ihan tuota samaa. Jos haluaa tullata tuotteen itse, niin siitäkin kopsahtaa lasku postiluukkuun, ja se on taas enemmän kuin sillon kun UPS:n käsittelymaksu. Sitä perusteltiin mulle sillä, että paketeista syntyy kuluja….

 7. Lightintheboxilta olen tänä keväänä ja kesällä tilannut pikkukoirien vaatteita ja tavaroita monesti, ovat tulleet ihan hyvin. Erästä takkia jonka tilasin, ei ollut ja he hyvittivät luottokorttiani takin maksun verran. Kestää kyllä kauan tulla, mutta jos hinta on osa siitä mitä koirakaupasta ostettavalla takilla on, niin suosittelen kyllä ostamaan Kiinasta. Yhtä hyvin tehtyjä milestäni, no ainahan siellä voi olla jotain maanantaikappaleita mukana, mutta itse olen ollut tosi tyytyväinen. Yhden täältä ostetun hinnalla saanut monta sieltä. Pitää vain muistaa että jos tilaa enempi tullia menee. Muistaakseni DHL:n tullausmaksu oli kesäkuussa n. 25 € ja siihen sitten päälle tulli, mutta toivat ainakin kotiovelle saakka. Opin tuon ja nyt tilaan vain vähemmän kerralla, niin ei tarvitse maksaa mitään, sen kun hakee postista !

 8. Paketin summasta sen verran että, jos itse tuote maksaa 21€ ja kulujen kanssa se toimitettaisiin esim 25€ summalla, pitääkö silloin maksaa alvi vai, katsotaanko pelkästää tuotteen hinta 21€ pakein arvoksi.

 9. Entä sitten nämä koko taulukot, sehän tiedetään että vaatteita tilatessa kannattaa tilata 2-3 jopa 4 kertaa suurempia kun oma koko on jotta olisivat sopivat. Mutta mitä mahtaa tarkoittaa sängyn peitteissä ja lakanoissa yms koko king4pcs tai queen 4pcs ?? Ainahan näissä ei laatu ole hyvä mutta, kun halvalla saa niin….

 10. Ajattelin tilata amazonin kautta kengät ja ne lähetettäisiin Kiinasta. Onko Amazonilta tilaaminen turvallista, kun tuote tulee Kiinasta?

 11. Eihän tuosta wish:sitä mitään enää uskalla tilata kun kaikki mitä sieltä tilaa vaatetta on pikkuihmisten kokoja vaikka tilaa 5xXL niin tulos sama eivät ainakaan noudata minkäänlaisia eurooppalaisia mittoja, eipä tilaa enää. Olin yksi niistä ’sinisilmäisiä’ jotka luulee että tällaiset ostöpaikat voisivat olla rehellisiä mutta Ei. Eräs henkilö kommentoi sitä liikkumaan välinettä josta on kuvakin mutta kuvassa on myös Kantokorpi joka sieltä tuli vaikka kysymys oli kuvan laitteesta että sellaista kusettaa voivat vetää itsensä vessasta alas 😠😠😠😠😠😠😠😠😠😠

 12. Jos tuote on maksanut postituskuluineen yli 22 €, niin siitä menee ALVi.
  Tuli juuri DHL:n kautta itse tullamani paketti. Koska paketista olisi 25 centin takia mennyt veroa yli 5 E, niin muutin antamaani tullausilmoitusta – tulos tarkastettu paketti.

  Se riippuu lähettäjän tekemästä sopimuksesta DHL:n kautta. Tätä eikerrota misään, mutta moni käyttää vain yhtä kuljetustapaa, etkä voi itse valita. Itsetullaten, en ole maksanut DHL:lle mitään, mutta joskus on täytynyt käydä Vantaalla.

  Siis LITB voi antaa takuun lisämaksusta, että he maksavat tullin kaikki verot, että kannattaahan se, jos yli 80 €:n ostaa.
  TAKUUTA ei juuri anneta tavaroille – ainoastaan toimitustakuu. Välittäjä ei vastaa valmistajien virheistä, jos ei ole reklamoinut kahden viikon kuluessa.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here