Viinaa Latviasta? 7 tietämisen arvoista asiaa kun haetaan alkoholia Latviasta.

viinaa latviastaNyt kun se vilkkain Viron viinaralli on hiipunut, ovat ihmiset siirtyneet hakemaan viinaa Latviasta.

Kyllä, viereisessä kuvassa näkyvän latvialaisen Super Alkon piha oli  silmämääräisesti arvioituna 75-prosenttisesti suomalaisten autojen täyttämä tutkimusmatkamme aikana, syksyllä 2018.

Miten viinanhakureissu tapahtuu ja kannattaako se?

Tässä tietopakettimme kun aikeissasi on hakea alkoholia Latviasta:

1. Miten matkustaa Latvian viinakaupoille?

Ei muuta kuin auto Tallinnan laivaan ja Tallinnan satamasta on se 194 km ajomatka kohti Viron ja Latvian rajalla sijaitsevaa Ainazi -nimistä paikkakuntaa, josta löytyy kaksi alkoholikauppaa.

Matkan varrella on esimerkiksi Pärnu, jos haluaa käydä katsomassa Viron neljänneksi suurinta kaupunkia.

alkoholia latviasta
Taustalla häämöttää Super Alko

Heti maantien varressa Viro-Latvia -rajanylityksen jälkeen on suosittu viinakauppa, Super Alko. Tai suoraan raja-asemalla oleva Alko 1000. Näistä kaupoista mini-arvostelumme hieman alempana.

Kaupassa tarvittavat ostokset, liemet autoon ja takaisin Tallinnaan. Siinäpä se reissu lyhykäisyydessään.

Tallinna – Ainazi -automatkaan on hyvä varata vähintään 2,5 tuntia per suunta. Olettaen, että liikenne rullaa, eikä siellä ole jotain onnettomuutta tai muuta härdelliä tien päällä. Tällä pätkällä on lähinnä vain yksi kaista per suunta (muutamassa kohdassa on 2-kaistainen ohituspätkä, noin kilometrin kerrallaan). Rekkaliikennettä on jonkin verran sekä vielä kameratolpat huolehtimassa, ettei siellä ajeta aivan holtittomia nopeuksia.

 

2. Onko Baltiassa autoilu turvallista + muistilista auton dokumenteista ja tarvikkeista:

Nyt on viimeistään syytä unohtaa mahdolliset stereotypiat tästä entisestä neuvostomaasta, mikäli sellaisia vielä on:

Latvia on todella kesy ja turvallinen EU-maa tänä päivänä.

Ja sinun ei periaatteessa tarvitse mennä kuin 50 metriä Latvian puolelle (rajalla on heti Alko 1000 -niminen kauppa) tai 500 metriä, niin pääset parempaan ja isompaan, Super Alko -kauppaan.

Ja jos jatkaisit esimerkiksi Riikaan asti, ei siinäkään ole sen kummempaa. Ajelet sen reilun 100 km extraa tuota asiallista maantietä, niin pääset Latvian viihtyisään pääkaupunkiin.

Tallinna – Ainazi -tienpätkä on tuollaista yksikaistaista maantietä, jossa liikenne on rauhallista:

olutta latviasta

Latvian puolella ajotyyli hieman muuttuu. Siellä käytetään yleensä koko tien leveyttä (myös piennarta) hyväksi ja ohitellaan vaikka vastaan saattaisi tulla autoja. Ei siis mitenkään liian sekopäisellä tavalla, vaan ihan hallitulla tavalla. Se on vain maan tapa, että mikäli takaa tuleva pyrkii ohi, sitten annetaan tietä menemällä hieman pientareen puolelle. Suomessakin on näitä leveäkaistaisia tienpätkiä, jossa on hieman samanlainen tapa.

Viralliset dokumentit kannattaa toki olla kunnossa, kun lähtee suomalaisella autolla lahden yli Tallinnaan ja Latviaan:

 • Autovakuutusyhtiöstä ”green card” mukaan – saa nopeasti pyytämällä
 • Jos auto ei ole sinun, valtakirja mukaan, josta käy ilmi, että sinulla on lupa käyttää kyseistä autoa (Tallinnassa saattavat kysyä sitä satamassa rajalla)
 • Auton rekisteriotteen tekninen osa mukaan

Auton varustuksen on oltava kunnossa – sieltä pitäisi löytyä seuraavat tarvikkeet (jotka saa haettua esim. Motonetistä edukkaasti):

 • Jauhesammutin,
 • Varoituskolmio
 • Heijastinliivi
 • Rengaskiilat (kyllä, 2 kappaletta näitä)

Myös kuskin on oltava skarpissa kunnossa:

 • Virossa promilleraja on 0,2 eli ei kannata heti siirtyä maistelemaan ostoksiaan!

 

3. Latvian viinakaupat (SuperAlko, Alko 1000, Alko Outlet..)

Useimmat ajavat siis Ainaziin hakemaan viinaa Latviasta. Siellä on kaksi isoa kauppaa:

Super Alko (paras kauppa hakea viinat Latviasta?)

Tätä kirjoittaessa se on auki 7 päivää viikossa klo 8-22 välisenä aikana. Kyseessä on iso ”marketti”, jossa myydään alkoholia lähinnä isoissa paketeissa. Kauppa on perustettu nimenomaan suomalaisille ja virolaisille, jotka tulevat hakemaan isoja lasteja alkoholia Latvian puolelta. Jos aiot vierailla vain yhdessä kaupassa, mene SuperAlkoon – siellä on paras valikoima, siisteimmät tilat ja pikaisen arvion mukaan myös parhaat hinnat.

Alko 1000:

alko 1000 latvia

Tämä ilmeisestikin vanhan raja-aseman tiloissa operoiva Alko 1000 Market -viinakauppa on hieman nuhjuisempi kuin Super Alko. Kyllä sielläkin valikoimaa on kiitettävästi, mutta on melkeinpä sama ajaa sen 500 metriä edemmäs Super Alkolle asti.

Alko Outlet + tavalliset ruokakaupat Latviassa

Jos puolestaan ajat muualle Latviaan, esim. Riikaan asti, on siellä sitten esimerkiksi Alko Outlet -nimisiä ”Latvian Alkoja”, jossa valikoima on enemmänkin paikalliseen makuun koostettu. Eli siellä ei enää ole näitä suomalaisten hamstraamia olut- ja lonkerosalkkuja.

Muista myös, että tavallisista ruokakaupoistakin saat niin oluet, viinit kuin väkevät viinatkin Latviassa. Niissä on myös isompaa olutvalikoimaa lasipulloissa, mikäli ne kiinnostaa.

 

4. Valikoima: Löytyykö suomalaisia tuotteita? Mitä muuta?

Kyllä vain, etenkin näissä Ainazin alkoholikaupoissa on suomalaisten brändien tuotteita on käytäväkaupalla; Hartwallin lonkeroita, suomalaisia ja virolaisia oluita, Koskenkorvaa, Napue Giniä sun muuta hifimpääkin tavaraa.

Katso valikoimaa suoraan esimerkiksi Super Alkon nettisivuilta.

Mutta nettisivustolla ei näköjään ihan kaikkea ole listattu. Kaupasta löytyi mm. Franziskaner Hefe-Weissbieriä (saksalainen hiivaolut), joka maksoi vain 0,99 € per puolen litran pullo. Suomen Alkossa sama pullo 4,32 €.

Esimerkiksi SuperAlkosta löytyy iso valikoima viinejä niin 0,7 litran pulloissa kuin myös isommissa pahviastioissakin.

Olutta on lähinnä 24 tölkin salkuissa (0,33L tölkkejä), ja vahvuus on nelosta, eli sellaista 5-prosenttista. Tölkeissä ei ole panttia. Erikoisempia oluita lasipulloissa ei ole kovinkaan paljoa tarjolla.

Jos etsii latvialaisia oluita, niin ehkä parempi valikoima löytyy ”paikallisemmista” supermarketeista. Nämä rajalla olevat alkoholikaupat ovat valikoimaltaan lähinnä suomalaisille ja virolaisille asiakkaille suunnattuja.

 

5. Alkoholin hinta Latviassa verrattuna Viroon ja Suomeen?

Tämähän se on se iso kysymys.

Kuinka paljon se viina maksaa Latviassa? Latvian hintataso yleisesti ottaen on suunnilleen Viron luokkaa, mutta verotussyistä viinan hinnoissa syntyvät ne erot.

Tallinnasta saa edelleen halvempaa viinaa kuin Suomessa eli kannattaa harkita myös sieltä ostamista. Jos ajaa Latviaan, tulee siinä sen 400 km extra-ajoa, eli jos polttoainetta menisi 5-7 litraa satasella, maksaisi se pyöreästi n. 30-40 € extraa käydä tuo lenkki. Plus oma ajankäyttö ja muu auton ”kuluminen”.

Ihan parin olut- ja lonkerosalkun takia sinne tuskin kannattaa lähteä. Tässä jotain hintoja:

Hartwall Long Drink -lonkero 24 x 0,33 L (5,5%):

 • Suomessa (2 kertaa 12-pack) n. 60 €
 • Virossa 23,99 € + pantti 2,40 € = 26,39 €
 • Latviassa 20,99 € (ei panttia)

Olutsalkut (24×0,33L, nelosoluen vahvuista olutta) ovat halvimmillaan vain 9,99 €. Vertailun vuoksi, Viron laivoilta näitä saa edelleen n. 15 euron hintaan (ei panttia).

halpaa viinaa latviastaKoskenkorva, 10 x 0,5L (38%):

 • Suomi 142,90 €
 • Latvia (SuperAlko): 74,99 €
 • Viro (SuperAlko): 97,99 €

Halvempaa vodkaa saa alkaen n. 5 € per 0,5 L pullo.

Ja klassikkotuote Viru Valge 40% 10 x 0,5L:

 • Latviassa 56,99 €
 • Virossa 80,99 €

 

6. Tullirajoitukset

Eli kuinka paljon sieltä Latviasta saa hakea lain mukaan alkoholia?

Tämä on syytä pitää mielessä, mikäli sinne lähtee ihan isomman auton kanssa. Katso tältä Tullin sivulta tarkat määrät tai lueskele netin keskustelupalstoilta käytännön kokemuksia kuinka tarkasti niitä valvotaan tai miten asiat menevät käytännössä.

 

7. Kannattaako viinan haku Latviasta?

Jokainen varmaan joutuu tekemään omat laskelmansa omien kulutustottumustensa mukaan;

..kuinka paljon alkoholia kuluu kuukausitasolla, mitä sorttia ja millaiset ne hintaerot ovat Suomen, Viron ja Latvian välillä.

Ne Vironkin hinnat ovat itse asiassa silti paljon halvempia kuin Suomessa. Ja sinne tekee reissun helposti ja edullisesti ilman autoakin.

Jos laskee täysin rationaalisesti, että kannattaako hakea (matkakustannukset, oma ajankäyttö, auton kuluminen, alkoholinkäytön lisääntyminen koska sitä on kaapit täynnä, oman maksan kuluminen jne) vastaus on todennäköisesti ei.

Mutta jos ajattelee asian matkailun kannalta – pääsee irti arjesta ja reissaamaan, ehkäpä Riikaan asti ajaen, niin silloinhan se alkaa kuulostamaan paljon kannattavammalta reissulta!

Yhteenveto

Mitä seuraavaksi? Latvia nostaa alkoholiverotusta parin vuoden päästä ja sitten haetaankin jo Liettuasta asti sitä alkoholia? Se jää nähtäväksi.

Tällä hetkellä voisi sanoa, että viinan haku Latviasta asti kannattaa vain ”ammattilaisille” tai muuten vaan reissuhenkisille ihmisille, jotka ovat muutenkin menossa esimerkiksi Riikaan. Alkoholikaupat ovat suoraan siinä Tallinna-Riika -maantien varrella, joten jos on Riikaan ajamassa, on siitä kätevä ottaa tuliaisjuomat mukaan.

Mitä mieltä sinä olet Latvian viinarallista? Joko sinulla on kokemuksia tai vinkkejä aiheeseen liittyen? Laita kommenttia tuohon alapuolelle!

4 KOMMENTIT

 1. Eipä sillä kuukausikulutuksella ole kauheasti merkitystä kannattavuutta laskiessa, vaan paljonko esim. olutta voi tuoda ilman, että loput vanhenee varastoon.

 2. Viiskymppisjuhliin ollaan menossa hakemaan Ainazista juhlajuomia. Muutoin ei jaksaisi enää vaivautua. Sieltä pitää ostaa melkoisesti, jotta saa kulunsa ”säästettyä”.

 3. Menen siis lentokoneella riikaan koulun kaa (olen lukiossa ja 18 vuotias) ja saan ilmaisen ruuman. Ruumaan ei paljon ole laittamista joten ajattelin ostaa hieman juomista takaisin tullessani. Eli alko outlet on paikka mennä ostamaan siellä Riikassa? Olen aina käynyt super alkossa niin jotai vaihteluakin. En siis ole mikään viinaralli ihminen. Aina Tallinnassa isä on käynyt ostamassa jotai sieltä niin on tullut paikka tutuksi.

 4. Muistaakseni voit ottaa väkeviä 5 litraa koneeseen. ( Ruumaan Finnairilla). Varmista lentoyhtiön sivuilta.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here