Krakovan hintataso vuonna 2019: tässä esimerkkihintoja matkailijalle

krakova hintatasoTässä artikkelissa Krakovan hintataso syynissä, jonka avulla pääset suunnittelemaan omaa reissubudjettiasi.

Krakova on todella suosittu turistikaupunki, mutta se ei onneksi näy kovin räikeästi kaupungin hintatasossa:

Onhan Krakova iso opiskelijakaupunki sekä puolalaisten keskipalkan ollessa noin 800 euron tienoilla, ei siellä hommat oikein pyörisi, mikäli hinnat olisivat turistien takia nostettu läntisemmän Euroopan tasolle.

Valuutta on Puolassa zloty, eli valuutanvaihtohommiksi menee:

Löydät valuutanvaihtopaikkoja ympäri kaupunkia – katselet vain ”Kantor” -nimisiä koppeja/liiketiloja. Näissä voi olla pieniä hintaeroja esimerkiksi sijainnin ja kellonajan mukaan. Toki voi nostaa myös automaatista käteistä.

Myös kortilla maksaminen esimerkiksi lähimaksun muodossa on yleistä ja toimivaa Krakovassa ja Puolassa.

Tässä sitten niitä hintoja:

Lentojen hinnat Krakovaan?

Krakovaan lentää kätevimmin Norwegianilla suoralla lennolla Helsingistä. Hinnat ovat alkaen 35 euroa per suunta, mikäli olet aikaisin varaamassa.

Kannattaa katsoa suoraan Norwegianin sivuilta tai sitten lentohakukoneen, esimerkiksi Momondo.fi:n kautta.

PS. Norwegianista puheen ollen: heillä on tarjolla täysin vuosimaksuton luottokortti (jossa mm. ilmainen, jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus) – vahva suositus: BankNorwegian.fi/Luottokortti.

Asumisen hintataso Krakovassa:

Krakovassa on runsaasti huoneistotyyppisiä majoituspaikkoja, mutta toki myös hotelleja, hostelleja jne. Suurin osa vaikuttaa asettuvan tuohon 50-100 € hintaluokkaan per yö, mutta myös pienemmälle budjetille (alle 50 € / yö) on runsaasti valikoimaa:

krakova hinnat
Kuvakaappaus Booking.comista / majoituspaikkojen määrä per hintaluokka

Myös Airbnb:stä löytyy runsaasti valikoimaa (vaikka nykyään vaikuttaa, että Bookingista löytyy ihan yhtä hyvin noita yksityistenkin pyörittämiä huoneistoja).

Hyvän ja siistin pienen asunnon saa alkaen noin 25-30 € hintaan per yö. Krakova on myös melko suosittu ns. ”digital nomad” -kaupunki, jossa läppäriltä työtä tekevät matkailijat jäävät usein pidemmäksikin aikaa asumaan – lähinnä tuon kämppien hyvän saatavuuden ja alhaisten hintojen johdosta.

Liikkumisen hintataso Krakovassa:

Jos arvostat helppoutta, on Uber todella edullinen ja kätevä Krakovassa. Kaupungin sisällä tekee matkan tyypillisesti 10-15 zlotyn hintaan, eli n. 2,50 – 4 €.

Bussit ja ratikat operoivat saman yhtiön alaisuudessa ja voit ostaa niihin esimerkiksi kertalippuja alkaen hintaan 2,80 zlotya (n. 0,75 €) per matka, joka on voimassa 20 minuuttia ensileimauksesta.

Lähdössä autolla liikenteeseen? 95-bensan hinta pyörii siinä 1,20 € tienoilla per litra näin vuonna 2019. Puolassa ei ole moottoritiemaksuja (ainakaan henkilöautoille).

Syömiset & juomiset

Krakovan hintataso syömisten ja juomisten osalta on varsin edullinen. Tästä menusta, jos jaat näkemäsi lukemat noin 4:llä, niin saat euro-hintoja:

krakovan hintataso
Kazimierzin hipsterialueella sijaitsevan pubin/kahvilan hintoja

Eli puolalaista olutta 0,5 litran tuoppi maksaa vain 8 zlotya (vajaa 2 €), samoin viiniä desin verran.

Starbucks-tyyppisessä kahvilassa kahvi on yleensä 10 zlotyn paikkeilla, eli n. 2,50 €.

Syöminen on myös edullista – yllättävänkin edullista. Eräässä puolalaista ruokaa tarjoilevassa ravintolassa vanhankaupungin alueella pääruoat ovat vain 15-20 zlotyn (4-5 €) tienoilla. Siihen tosin otetaan yleensä kylkeen jotain extraa, jolloin hinta nousee.

Laadukas pizza mukavassa ravintolassa n. 18-25 zlotya, eli 4,50 – 6 €. 

3 kananmunan, toastin, juuston ja muista lisukkeista koostuva aamupala + kahvi hipsterikahvilassa 25 zlotya, eli n. 6 €.

Pikaruokaa? Iso döner kebab leivän sisässä 12 zlotya, eli n. 3 €.

Tippiä voi antaa melko yleiseen eurooppalaiseen tyyliin, eli esim. käteisellä maksaessa pyöristämällä laskua ylöspäin esimerkiksi 10 % verran.

Aktiviteetit?

Yksi tyypillinen aktiviteetti Krakovan matkailijoille on vierailu Auschwitzin keskitysleirillä, joka on n. 60 km päässä Krakovasta. Sinne järjestetään järjestettyjä pakettimatkoja (mini)-busseilla, jotka maksavat alkaen n. 35 € per henkilö (kuljetukset + opastettu kierros itse leirillä).

Jos menee Auschwitziin omin päin, on sisäänpääsy ilmainen (kunhan vain varaa paikkansa etukäteen heidän nettisivuilta). Kannattaa varata ajoissa!

Vierailu Wieliczkan suolakaivokseen maksaa sisäänpääsyn osalta 89-95 zlotya (riippuu vuodenajasta) eli n. 22 €.

Yhteenveto

Eli kuten näkyy, on Krakovan hintataso varsin edullinen. Kun reissun peruskulut, eli lennot ja majoitus on mahdollista saada noin halvalla + vielä halvat syömiset ja juomiset, niin siinä ei reissulle tule hirvittävästi hintaa.

Lisäksi nuo suorat lennot ovat loistavat, eli ei tarvitse tuntikaupalla reissata pitkin Euroopan lentokenttiä päästäkseen Krakovaan.

Ja jos muut itäisemmän Euroopan kaupunkien hintatasot kiinnostaa, tsekkaa esimerkiksi nämä artikkelimme:

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here