Hong Kong hintataso

Hongkong, eli tämä Kiinan kyljessä sijaitseva erityishallintoalue on melko penteleen hieno kaupunki. Tässä artikkelissa tutkaillaan Hongkongin hintatasoa ja listataan ne yleisimmät nähtävyydet.

Hongkong on Aasian mittakaavassa varsin siisti, rikas ja hyvin toimiva kaupunki. Ero esimerkiksi manner-Kiinaan on iso (jos olet siellä sattunut käymään tai kuullut tarinoita) – HK:ssa kulttuuri on erittäin paljon ”länsimaalaisempi”.

Tässä muutama pikafakta HK:sta:

  • rahayksikkö Hongkongin dollari (HKD), 1 € = 8,5 HKD
  • Suora lento Finnairilla Helsingistä Hongkongiin alkaen n. 600€ (pysähdysten kera ehkä alle 500€)
  • Kielet: kantoninkiina/englanti (englannilla pärjää hyvin!)
  • Asukasluku reipas 7 miljoonaa

Ja sitten tiivistettynä muutama matkavinkki ja nähtävyyksien hintatasoa:

Hongkong Victoria Peak
Cable car -kyydissä Victoria Peakille

Victoria Peak: käy katsomassa maailman hienoimmat(?) kaupunkimaisemat, cable car -kyyti maksaa 40 HKD (5€) menopaluu. Piikillä on pienehkö ostoskeskus, kahviloita ja ravintoloita. (Käy esim. kahvilla tuossa artikkelin pääkuvassa näkyvässä kahvilassa).

Itse kyyti Victoria Peakille ei kestä kauaa, mutta jonotus saattaa viikonloppuisin kestää jopa tunnin.

Victoria Harbor: kaupunkimaisema maatasosta. Tällä veden äärellä olevalla rantakadulta löytyy myös kuuluisa Bruce Lee -patsas. Pääset paikalle ”keskustasta” metrolla tai joen yli menevällä laivalla (maksaa vaivaiset parikymmentä eurosenttiä yhteen suuntaan).

Bruce Lee patsas

Buddha-patsas Lantau-saarella: Hongkongin keskustasta pääsee junalla n. puolessa tunnissa Lantau-saarelle ja Ngong Ping 360 -asemalle. Täältä pääset lähes 6 km pituiselle gondolihissimatkalle Ngong Ping Villageen, josta löytyy maailman suurin Buddha-patsas.

Gondolihissikyyti maksaa 185 HKD (n. 21 €) per henkilö (menopaluu). Korkeanpaikankammoisille: Ngong Ping Villageen menee myös bussi.

Ota metro Hongkongista Shenzheniin (Manner-Kiina) ja koe Kiinan ja HK:n välinen kulttuuriero! 5 päivän viisumin saa rajalta, joka maksaa arviolta n. 180 RMB (n. 25 €). Tällä viisumilla tosin ei saa poistua Shenzhenin kaupungista edemmäs Kiinaan. Metro HK:sta SZ:aan kestää reilun puolisen tuntia ja siihen rajamuodollisuudet päälle, eli kenties noin tunnissa pääset Shenzheniin.

Hevoslaukkakilpailut: käy juomassa olutta ja lyömässä vetoa. Sisäänpääsy hevoslaukkakilpailuihin maksaa vain 10 HKD (1 €), jolla pääset yleiseen katsomoon, lyömään vetoa ja ostamaan muovituoppiolutta.

 

Hongkong hintataso 2016 – sekalaiset tuotteet/palvelut

Julkisilla liikkuminen:

Kannattaa ostaa heti lentokentällä Octopus-maksukortti, johon voit ladata rahaa ja maksaa sillä mm. kulkemiset julkisissa kulkuneuvoissa. Tyypillisesti se maksaa 150 HKD, josta pantin osuus on 50 HKD (saat sen takaisin palautettuasi kortin). Lentokentällä heti laukut saatuasi ja tullin läpi käveltyäsi löydät tiskin, josta näitä voi ostaa.

Pari esimerkkihintaa:

  • Bussi lentokentältä keskustaan, n. 40 HKD (5€) – kesto n. 1 tunti.
  • Juna lentokenttä – keskusta, n. 100 HKD
  • Yksi metrokyyti keskustassa alk. n. 3,5 HKD (0,50€) – hinta määräytyy kuljettujen asemien mukaan

 

Asumisen hintataso

Hongkongissa voit asua joko Hong kong Islandilla tai sitten Kowloonissa. Ensimmäinen vaihtoehto on se hienompi, jossa on 2-kerroksiset ratikat, korkeimmat pilvenpiirtäjät jne. Se on luonnollisesti myös kalliimpi.

Mantereen puolella (jonne pääsee esim. lyhyellä laivamatkalla tai metrolla) on sitten Kowloon, josta löytyy halvempaa majoitusta.

Minibudjetilla matkaavalle vinkki:

Suosittu ja Hongkongilaisittain halpa majoituspaikka on Chungking Mansions -kerrostalokompleksi, jossa on monta pientä hostellia. Niistä saa privaattihuoneen – tai sellin – n. 30 euron yö-hintaan. Katso hintoja ja eri hostelleja täältä.

Paikka ei tosin sovi herkimmille; monissa huoneissa ei ole ikkunoita ollenkaan sekä rakennuksen edessä parveilee jatkuvasti semi-aggressiivisia myyntimiehiä.

Chungking Mansions - Cebu hostel
Cebu Hostel – Chungking Mansions kerrostalokompleksissa.

Lue myös: 3 tietämisen arvoista asiaa Booking.com -varauksista!

Sekalaista hintatasoa Hongkongista:

Löydät lähes joka kadunkulmasta näitä Aasian R-kioskeja, eli 7-eleveneitä. Niistä saat esim. kylmän oluen 9 HKD (1€) hintaan ja kahvin niinikään suunnilleen tähän hintaan. Hetivalmiiksi syötävän kolmioleivän saat reilun euron hintaan.

Bigmac-ateria on Hongkongissa melko halpa; 33 HKD (n. 4€). Kiinalaishenkistä pikaruokaa saa n. 5€ hintaan:

Ruoka Hongkong

Aidompaa ruokaa kaipaavat maksavat alhaisempaa hintatasoa kuin Suomessa, mutta esim. Thaimaan hintatasossa ei sentään olla.

Ostokset Hongkongissa?

HK on shoppailijan paratiisi. Siellä ei ainoastaan ole ne yleisimmät länsimaalaiset brändiliikkeet, mutta myös heidän omia juttujaan. Löydät myös kahviloista ja ravintoloista kaikenlaiset trendikkäät leivokset ja ruoat.

Elektroniikkaa en välttämättä lähtisi roudaamaan takuuasioiden takia, vaikka joillakin merkeillä takuu taitaakin toimia maailmanlaajuisesti. Joillakin tosin maanosakohtainen (esim. Aasia), joten kannattaa olla tarkkana. Katukaupoissa kannattaa myös vältellä feikkituotteita.

Yhteenveto

Hongkongin hintataso on siis melko edullinen kaikilta muilta osin paitsi asumiskustannuksiltaan – verrattuna siis Suomeen. Aasian mittakaavalla se on tietenkin hieman kallis, mutta ei sentään mikään überkallis Tokio!

PS. Jos tarvitset reissaajaystävällistä luottokorttia, hae vuosimaksuton Norwegian Visa (sen hakee muutamassa minuutissa ja se tulee postitse kotiin yleensä n. viikossa).

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here