Budapest

Unkarin pääkaupunki, Budapest on loistava kaupunkikohde vaikkapa pitkäksi viikonlopuksi. Tämä artikkeli pyrkii käytännönläheisesti kiteyttämään kaupungin tarjonnan 10 eri alaotsikkoon eriteltynä.

Mitä Budapestissa voi tehdä? Kannattaako sinne lähteä?

Jos parilla lauseella pitäisi ”myydä” Budapest, tässä yhteenveto:

 • Paljon vanhaa ja hienoa arkkitehtuuria: linnoja, siltoja, rakennuksia
 • Vanhaa kylpyläkulttuuria
 • Edullista alkoholia ja ulkona syömistä

Kaupunki sopii siis hyvin bilehommiin, tai romanttiseksi kohteeksi pariskunnalle. Esim. kaupunkia ympäröivien mäkien päällä, tai joen varressa on erittäinkin hienolla näköalalla olevia ravintoloita, mikäli haluat maksimoida illan romantiikan.

Budapestin hintataso on erittäin kohtuullinen, joten hienosti asuminen ja syöminen ei vie keskivertopalkansaajaakaan henkilökohtaiseen konkurssiin.

Ennen opas-osuuteen menoa, tässä vielä hienoa drone-kuvaa, jossa näkyy ne tunnetuimmat nähtävyydet:

Artikkeli on jaettu seuraaviin osasiin (mikäli haluat siirtyä tarvitsemaasi kohtaan):

1 Yleiset pikafaktat Budapestista
2 Lennot / saapuminen
3 Majoitus
4 Liikkuminen
5 Nähtävyydet ja kohteet (TOP 5)
Ruoat ja juomat
Shoppailu
Tapahtumat Budapestissa
Muut kohteet (4 maan ja pääkaupungin kierros)
10 Turvallisuus + loppusanat

1. Pikafaktat Budapestista

 • Unkarin pääkaupunki, asukkaita n. 1,7 miljoonaa
 • Kaupunki koostuu kahdesta osasta: Buda (länsi) ja Pest (itä), jotka erottaa Tonava-joki
 • Rahayksikkö forintti (HUF) 1 € = n. 311 HUF (tällä kirjoittaessa)
 • Virallinen kieli unkari, ainakin nuoret osaavat englantia melko hyvin
 • Euroopan halvin turistikohde ryypätä (kertoo The Telegraph -lehden tutkimus)
 • Tunnettu erityisesti kylpylöistään
 • Elokuussa yksi Euroopan isoimpia musiikkifestivaaleja: Sziget Festival

 

2. Lennot / saapuminen

Budapestiin lentää suoralla lennolla reilussa 2 tunnissa. Tällä hetkellä suoria lentoja harjoittavat ainakin Finnair ja Norwegian.

Norwegianista puheen ollen: jos haluat vuosimaksuttoman luottokortin, jossa on ilmainen matkavakuutus, hae Norwegianin Visa-kortti (BankNorwegian.fi/Luottokortti) – sen hakee muutamassa minuutissa ja se tulee postitse kotiin n. viikossa.

Mutta takaisin Budapestiin:

Halvimmat lennot löydät esimerkiksi momondo.fi:n lentohakukoneesta (joka vertailee hinnat useimmilta lentovaraussivustoilta).

Budapestin Ferenc Lisztin -lentokenttä sijaitsee reilun 20 km päässä keskustasta. Pääset lentokentältä keskustaan todella edullisesti julkisilla kulkuneuvoilla (bussi + metro) tai esimerkiksi taksilla. Tässä lyhyesti kuinka julkisilla hoidat tuon välin:

Lentokentältä keskustaan

 1. Ota lentokentän terminaali 2:sta bussi 200E
 2. Vaihto kuvan keskivaiheilla olevalla Kőbánya-Kispestin asemalla
 3. M3 -metrolla loppumatka keskustaan (jatko tietenkin riippuu tarkemmasta osoitteestasi)

Googlen reittihaku toimii melko hyvin, eli valitse vain lähtö- ja tulo-osoite ja kulkuvälineeksi julkiset.

3. Majoitus

Mistä hotelli?

Budapestin hotellit sijoittuvat pääasiassa tuohon Tonava-joen itäpuolelle ja kuuluisan Széchenyin ketjusillan tuntumaan, eli se on sitä Budapestin ydinkeskustaa:

Budapestin hotellit
Kuvakaappaus Booking.comista – hotellit kartalla

Mikäli otat majoituksen tältä alueelta, pääset hyvin jalkaisinkin nähtävyyksien ääreen.

Hotellit ovat varsin kohtuuhintaisia – erityisesti pahimman keskikesän sesongin ulkopuolella.

Lue koostamamme 9 hotellisuositusta Budapestista hyvällä sijainnilla.

Huom. Suomesta poiketen elokuuhan on keski-Euroopassa se suosituin lomakuukausi, eli kannattaa silloinkin vielä varautua rajoitettuihin hotellisaatavuuksiin ja korotettuihin hintoihin.

Niin ja jos etsit 5 tähden hotelleja, katso listaamamme parhaat hotellit Budapestissa.

Airbnb, kun kaipaat jotain spesiaalimpaa?

Jos haet esim. isommalle porukalle majoitusta, tai muuten vain jotain erikoisempaa kämppää, kannattaa katsoa Airbnb:tä. Siellä näkee monesti mitä makeampia kattoterassiasuntoja ynnä muuta erikoista.

Toki Airbnb on myös budjettireissaajan valinta tai sellaiselle, joka haluaa keittiöt ja muut ”normaalikämpän” varusteet.

Hostellit:

Jos taas olet niitä miehiä tai naisia, jotka käyvät majoituspaikassa vain nukkumassa, niin siihen löytyy toki halpoja hostelleja. Hostelleissa löytyy yleensä myös ryyppy- ja juttuseuraa, mikäli olet yksin liikenteessä. Budapest on suosittu ”pysäkki” Euroopan interrail-kierroksella oleville reppureissaajille.

 

4. Liikkuminen

Kävellen:

Kuten tuossa ylempänä tuli todetuksi, monet nähtävyydet voi käydä kävellenkin katsomassa, kun vain roiskaisee aurinkovoiteet pohjoismaisen ihon suojaksi ja ottaa vesipullon mukaan.

Julkiset:

Joskus ratikka, bussi ja metro sopii pidempiin siirtymiin ja kun ei jaksa kävellä. Lippuja saa helposti automaateista. Bussista suoraan ostaessa kannattaa olla tasaraha valmiina. Hinnat voivat olla myös korkeampia ostaessa suoraan kuskilta. Kannattaa siis ostaa aina automaatista, mikäli sellainen kohdalle sattuu.

Polkupyörä:

Budapestissä on ”Mol Bubi” -nimellä kulkevia yleisiä kaupunkipyöriä. Ostat esimerkiksi 24 tunnin lipun (joka maksaa vajaa 2 €), jonka jälkeen voit ajaa 30 minuutin pätkissä ilman lisämaksuja, tai 30 minuutin ylimenevästä osuudesta sitten extrahintaa. Lisätietoja täältä.

En ole Budapestissä näitä käyttänyt, mutta Wienissä homma toimii varsin mallikkaasti. Muistaakseni 1 € kertamaksu jäsenyydestä, jonka jälkeen 1 tunnin pätkissä sai ajaa ilmaiseksi. Joissakin kaupungeissa nämä yleiset pyöräsysteemit toimivat pirun hyvin, mutta joissakin kaupungeissa ne on ylihinnoiteltu tai muuten vain liian vaikeaksi systeemiksi tehtyjä.

Helpompi ratkaisu on ihan perinteisesti vuokrata polkupyörä. Hintojen pitäisi alkaa vajaasta 10 eurosta per vuorokausi. Kannattaa kysyä esim. majoituspaikasta lähintä vuokraamoa.

 

5. Nähtävyydet / kohteet

Mitkä ovat ne must-kohteet Budapestissa? Mitä pitää nähdä, jotta voi työkavereille ja sukulaisille sanoa tehneensä jotain muutakin kuin istuneensa olutlasin äärellä? Tässä 5 erittäin suosittua nähtävyyttä:

1. Széchenyin ketjusilta

Täältä siis pakolliset valokuvat tästä Budaa ja Pestiä yhdistävästä sillasta. Sillan ylitettyäsi voit jatkaa seuraavaan kohteeseen, eli Budan linnaan.

2. Budan linna

Yllä mainitun ketjusillan kupeesta alkaa matka kohti kukkulan huippua ja Budan linnaketta. Pääset ylös joko normaalilla linjabussilla, kalliimmalla cable carilla, eli sellaisella mäki”raitiovaunulla”, vai mikä lienee oikeampi termi, tai sitten ihan kävellen.

ketjusilta ja budan linna
Széchenyin ketjusilta ja taustalla Budan linna

3. Sankarien aukio

Majesteettisen näköinen sankarien aukio (unkariksi Hősök tére) kannattaa käydä katsastamassa:

Sankarien aukio

4. Széchnyin kylpylä

Unkarilaiset ovat kylpijäkansaa. Jo vuonna 1913 rakennettu Széchnyin kylpylä on kenties se tunnetuin kylpylaitos, jossa on jopa 18 eri allasta ja 10 eri saunaa / höyryhuonetta. Viralliset nettisivut ja lisätietoja täältä.

Széchenyin kylpylä

5. Gellértinvuori ja Citadella-linnoitus

Täällä on kenties kaupungin parhaat näkymät. Näet Tonava-joen ja koko kaupungin n. 140 metrin korkeudesta:

Gellertinvuori

Siinä siis kiteytettynä 5 tunnettua nähtävyyttä.

Lue myös: Budapestin nähtävyydet – TOP 11 -listaus

6. Ruoka & juoma

Budapestissa on neljä Michelin-tähden/tähtiä omaavaa ravintolaa. Mikäli siis olet ruokahifistelijä, mutta budjettisi ei ole aivan rajaton, on Budapest edullinen kohde harrastaa tällaista hienompaa syömistä. Kannattaa lukea (englanniksi) esim. tämä artikkeli, mikäli Michelin-ravintolat kiinnostavat.

Laatubarometrin toisessa päässä ovat sitten muut syöttölät, joissa buffet-ruokalassa saattaa saada vatsansa täyteen n. 5 eurolla. Näissä tosin laatu on melko skeidaa. Jos haluat etukäteen suunnitella ruokapaikkasi, kannattaa tutkailla esim. SpottedByLocals.com -nettisivuston ravintola-arvosteluja.

Vaikka Unkari on vielä melko köyhä verrattuna läntisempään Eurooppaan, myös täällä alkaa hieman hipsterimpää meininkiä ilmestymään; sympaattisia kahviloita, vegaaniravintoloita ynnä muuta trendikästä. Näistä löydät hyvät vinkit tuolta yllä mainitulta spottedbylocals.com -sivustolta.

7. Shoppailu

Muutama poiminta shoppailuihin:

Váci utca -kävelykatu on täynnä kauppoja ja ravintoloita. Löytyy niin kansainvälisiä merkkiliikkeitä kuin ihan unkarilaisiakin tuotteita.

Central Market Hall, eli kauppahalli. Ruokaihmisten ehdoton vierailukohde, jossa myös paikalliset tekevät elintarvikeostoksiaan. Täältä saat jonkinlaisen käsityksen paikallisesta ruokakulttuurista.

WestEnd City Center: Valmistuessaan oli Keski-Euroopan suurin ostoskeskus – ostospinta-alaa yli 180 000 neliömetriä. Löytyy yli 400 liikettä, kahviloita, ravintoloita sekä ilmainen WIFI.

Lue myös: 8 vinkkiä Budapestiin ostoksille

8. Tapahtumat

Budapest ei ole mitenkään erityisen tunnettu urheilukaupunki. Pallopeleistä esim. jalkapallo ja jääkiekko eivät ole kummoisella tasolla Unkarissa. Elokuisin tosin ajetaan aikoinaan ”Suomen GP:ksikin” nimetty Formula 1 -kisa Hungaroringillä. Lippu Unkarin F1-kisaan maksaa halvimmillaan n. 80 € (liput saa esim. BookF1.comista)

Musiikkipuolella tarjontaa voi hakea esim. eventful.comin kautta. Löydät sieltä niin isot stadion-konsertit kuin pienemmät klubikeikatkin.

Sziget Festival on kerran vuodessa, elokuussa ja kyseessä on viikon mittaiset musiikkifestivaalit, johon yleensä saapuvat maailman huippuartistit. Kaupunki on melko tukossa festarivieraista näihin aikoihin, joten lippujen ja majoitusten kanssa kannattaa olla ajoissa.

 

9. Lähimaat ja -kohteet (4 maan ja pääkaupungin kiertue)

Jos haluat yhdistää reissuusi monta kohdetta, on siihenkin hyvä mahdollisuus. Tässä osassa Eurooppaa on monta (pää)kaupunkia ja maata varsin lähellä toisiaan. Esimerkkireissu voisi toimia näin:

 • Lento Budapestiin
 • Budapestista bussilla Slovakian Bratislavaan (n. 200 km)
 • Bratislavasta Itävallan Wieniin (n. 60 km) junalla/bussilla
 • Wienistä Tshekin Prahaan (n. 350 km) junalla/bussilla
 • Prahasta lento takaisin Helsinkiin

Itse asiassa voit jopa matkustaa jokilaivalla Budapestista Wieniin Tonavaa pitkin, jos olet vesistöihmisiä. Tämä toki kalliimpaa kuin maata pitkin matkustaminen.

10. Turvallisuus + loppusanat

Sanottakoon lopuksi vielä varoituksen sana, että Budapest on ammattitaskuvarkaiden varsin aktiivista temmellyskenttää. Pari vinkkiä:

 • Reppu/laukku aina turvattuna (esim. ei arvoesineitä helposti avattavaan repun taskuun)
 • Ravintolassa jos lasket laukun maahan, niin laita edes hihna penkkisi jalan läpi, tai nojaa laukkuusi, että tunnet mikäli se liikkuu
 • Varo ns. yöelämän fiilistelijöitä, jotka tulevat läppäsemään esim. miehille veljellisiä ylävitosia / halailemaan. Esim. Saksassa tämä on jo jonkinlainen ilmiö ja puhutaan ”tanssittaja-taskuvarkaista”.

Ja sitä rataa. Perusjuttuja Helsingissäkin ja muualla Euroopan turistikohteissa.

Budapest on siis hieno kaupunki, joten ehdottomasti vain lentoja varaamaan ja sopivaa hotellia katsomaan, mikäli etsit itsellesi edullista muutaman päivän kaupunkikohdetta!

Mikäli toinen edullinen kaupunkikohde hieman lännempää kiinnostaa, katsasta Berliinin oppaamme!

Kuvat: Pixabay.com

3 KOMMENTIT

 1. Riippuu tietenkin kaupungin osasta missä liikkuu mutta kahden Unkarilaisen kaverin kanssa pyörittiin tuolla niin huomasin että ihmisen paskaan astuminen kadulla on paljo todennäkösempää kuin koiran paskaan astuminen. Ja mustalaiskerjäläisiin ei kannata ottaa mitään katsekontaktia. Julkisten verkko on todella hyvä ja Google Maps tietää aikataulut erittäin hyvin joten kannattaa ostaa vaikka 72 h lippu joka makso viikko sitten 4150 forinttia. Tuolla lipulla saa käyttää metroa, ratikkaa ja busseja niin paljon kuin jaksaa kolmen päivän ajan. Nyt siellä oli joku ratikkaremontti menossa niin koko kaupungin liikenne oli ihan sekasin.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here