Airbnb-kokemuksia Berliinistä – alle 20€ kaksiosta!?

Hotellimajoitus on reissussa aina se helppo ratkaisu. Mutta haluatko elää ”kuin paikallinen”, tai pitäisikö majoituspaikasta löytyä kunnon keittiö? Ja vielä kohtuu hintaan? Silloin kannattaa harkita Airbnb:tä. Tässä minun Airbnb-kokemuksia Berliinistä.

Kun muutin Berliiniin, en oikein raaskinut asua hotellissa alkuaikoja ennen kuin pääsisin pysyvämpään asuntoon.

Hostellin jaettuun dormiinkaan ei viitsinyt mennä; joku kuorsaa, toinen saapuu aamuyöllä kännissä metelöiden laittaen kaikki valot päälle ja niin edelleen.

Lue myös: 5 hyvää sijaintia hotellille Berliinissä

Koitui siis mahdollisuus vihdoinkin kokeilla tuota sharing economyn eli jakamistalouden syntistä maailmaa.

Airbnb:hän on Uberin ohella herättänyt myös närää; ammattimaisesti pyöritetyt Airbnb-asunnot vievät kämpät tavallisilta ihmisiltä sekä asiakkaat hotelleilta. Uber puolestaan ”vie” taksien asiakkaat.

Joka tapauksessa, itsehän halusin itsekkäänä kuluttajana vain löytää edullisen majoituksen Berliinistä – maksimissaan noin 30 euroa per yö. Oli siis aika kokeilla tätä asunnonvälityspalvelua.

Lue myös: Booking.com -kokemuksia – 3 asiaa, jotka kannattaa tietää

Airbnb rekisteröityminen ja ensikokemukseni

Airbnb:n käyttö perustuu luottamukselle. Sen takia suoraviivainen huoneen/kämpän varaaminen ei noin vain onnistu, vaan asunnon vuokraaja voi itse fiiliksen mukaan päättää ottaako hän sinua asuntoonsa asumaan vai ei.

Omasta rekisteröitymisestäni on jo yli vuosi aikaa, mutta muistan profiilin tunnistautumiseen liittyneen hieman säätöä. Omaa passia piti näyttää tietokoneen webbikameraan, jota kautta palvelu ”skannasi” sen.

Uusi käyttäjä ilman aiempia vuokrauksia ja palautteita on tietenkin hieman riski vuokraajalle, enkä päässytkään vasta kuin muistaakseni kolmanteen tai neljänteen hakemaani asuntoon. Kannattaa siis olla kärsivällinen asuntoa etsiessä, mikäli olet aivan ensimmäistä kertaa kokeilemassa Airbnb:tä.

Itse siis lähettelin ”hakemuksia” asuntoihin Berliinissä, joista sitten yksi natsasi – kaksio hieman syrjäisemmästä kaupunginosasta, Zehlendorfista. Kämppä oli sellainen perus kaksio – vajaa 50m2 ja sain sen kokonaan omaan käyttööni alle 20 euroa per yö. Loppulasku oli palvelumaksuineen kaikkineen 75 euroa / 4 yötä.

Homma meni kuta kuinkin seuraavasti:

1. Syötin Airbnb:ssä haluamani päivämäärät ja lähetin varauspyynnön.

2. Vuokraaja hyväksyi pyyntöni, jonka jälkeen maksu otettiin luottokortiltani (maksutapoina käy ainakin yleisimmät luottokortit, kaikki maksutavat löytyvät Airbnb:n nettisivuilta, täältä)

3. Kävin vuokraajan kanssa lyhyen viestinvaihdon ja hän antoi ohjeet mistä saisin avaimet (hän ei itse ollut paikkakunnalla). Hain avaimet hänen kaveriltaan ja matkustin kämpälle.

4. Lähtiessäni vuokraajan naapuri tuli tarkistamaan asunnon kunnon, jonka jälkeen luovutin avaimen hänelle.

5. Muutaman päivän päästä täytin palautteen Airbnb:n sivuilla kokemuksestani ja sain niinikään palautteen vuokraajalta. Kaikki meni hyvin ja positiiviset kommentit vaihdettiin.

Airbnb – jatkoon vai ei?

Oma, ensimmäinen kokemukseni Airbnb:stä oli siis hyvä. Nyt kun olen saanut yhden positiivisen kommentin ”tililleni”, on helpompi lähteä vuokraamaan toista kohdetta, mikäli tarvetta tulee.

Olen kylläkin sittemmin reissuillani päätynyt varaamaan hotelleja – ihan vain niiden helppouden ja suoraviivaisuuden johdosta. Ei tarvitse noutaa avainta toiselta puolelta kaupunkia tai etsiä naapuria, joka tulisi hoitamaan ”check outin” tai muuta ylimääräistä säätöä.

Joskus näkee netissä tarinoita Airbnb huijauksista tai muista kauhutarinoista. Pääasiassa homma vaikuttaa kuitenkin kutakuinkin toimivan. Kun vastapuolella on normaaleja, yksityisiä ihmisiä, niin on ihan ymmärrettävää, että homma ei toimi aivan hotellimaisella ammattitaidolla.

Airbnb:n käyttö siis vaatii hieman joustavuutta ja kärsivällisyyttä, mikäli asioita joutuu säätämään tai mikäli kärttyinen naapuri tulee vittuilemaan rappukäytävässä matkalaukkua kolisuttaville turisteille.

Eli. Parhaimmillaan Airbnb tarjoaa halpaa majoitusta, erikoisia asuntoja ja mahdollisuutta asua toisella puolella maapalloa kuin paikalliset!

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here