Fidget Spinnerit ovat saapuneet Suomeen. Tai no, ovat ne saapuneet jo kauan sitten, mutta tässä hitaan toimituksemme tietopaketti aiheesta.
Tuohon nettisivujemme hakukenttään alkoi vähän väliä ilmestymään hakusanoja ”spinner” ja ”fidget spinner”..
Asiaa piti siis alkaa hieman tutkiskelemaan ja laittamaan kasaan pientä yhteenvetoa:
1. Mikä on fidget spinner?
Fidgeting tarkoittaa suomeksi ”mikroliikuntaa”, eli esimerkiksi sormien naputtelua tai jalkojen väpättämistä. Fidget spinner on siis kehitelty rauhoittamaan tällaisia ”stressiliikkeitä”.
Se on ikään kuin rupelli, jonka keskellä on liukkaasti pyörivä laakeri. Rupelli laitetaan pyörimään, ja sitten stressi saa kyytiä.
2. Miksi sitä käytetään?
Jos on tapana naputtaa pöytää, purra kynsiä tai tehdä muuta pakonomaista, osta fidget spinner. Sen on arveltu auttavan ADHD:sta, ahdistuksesta, autismista tai ihan perus stressistä kärsiviä.
Niitä on jopa markkinoitu näistä vaivoista kärsiville lapsille, mutta eräiden tietojen mukaan niiden on koettu vain aiheuttavan lisää ongelmia kouluissa ja oppitunneilla. Eli taitaa suurimman osan kohdalla olla vain parempi vähentää sitä ES:n litkimistä, niin alkaa tärinät helpottamaan.
Mutta mikäli spinneristä saa helpotusta vaivoihin, lääke on ainakin halpa – fidget spinnerit maksavat alkaen vain muutamia euroja. Hinnoista ja malleista alempana lisää.
3. Fidget Spinnerin historia lyhyesti
Fidget spinner on Wikipedian mukaan keksitty jo 90-luvulla Catherine Hettingerin toimesta. Hän rakenteli sen omaan käyttöönsä ja haki sille jopa patentin, mutta se raukesi vuonna 2005. Häntä on pidetty laitteen alkuperäisenä keksijänä, mutta taloudellista hyötyä hän ei ole uutisten mukaan keksinnöstään saanut.
Sittemmin, 2014, eräs IT-työntekijä kehitteli omaan stressaantuneeseen palaverikäyttäytymiseensä tällaisen hyrrän. Jossain vaiheessa valmistajat heräsivät tämän hyrrän potentiaaliin ja vuoden 2016 lopulla Forbes teki artikkelin näistä jokaisen toimiston ”must”-hankinnasta vuodelle 2017.
Ilmeisestikin tuosta jutusta villityksen syntyminen sai vauhtia ja sitten lopullinen läpimurto tuli tietenkin Youtuben ja nuorison ansiosta:
Youtube-starat ja -vaikuttajat alkoivat tehdä yhteistyövideoita fidget spinnereitä myyvien yritysten kanssa – niin ulkomailla kuin Suomessakin. Ja nuoret katsojat tietenkin tekevät kaiken perässä mitä heidän idolinsa tekee.
Suomessa suosio näyttää räjähtäneen tuossa huhtikuun loppupuolella, kun katsellaan Google Trends -palvelun tietoja:
Eli suosio on valtaisaa. Vaikea ymmärtää miksi, mutta jonkinlainen uusi tamagotchi- tai Pokemon Go -ilmiö kai tässä on kyseessä. Saa nähdä kauanko tämä villitys kestää..
4. Fidget Spinner Suomesta
Suomeen näyttää nousseen jo useampi verkkokauppa, joka myy pelkästään näitä fidget spinnereitä. Myös Gigantteihin ja muihin kivijalkakauppoihin näitä pitäisi saapua kesäkuun aikana.
Rautaa on taottava silloin kun se on kuumaa, eli voi hyvinkin olla, että tulevana kesänä näitä löytyy joka torilta, huoltoasemalta ja kaupasta. Hinta asettunee sellaiseen sopivaan 5-15 € tietämille, joten moni ostanee sen ihan vain heräteostoksena ja kokeilunhalusta.
Katso Hintaopas.fi:n fidget spinner -valikoima mikäli haluat löytää fidget spinnerin suomalaisesta verkkokaupasta.
5. Erikoisemmat Fidget spinnerit maailmalta
Jos ei halua sitä keveintä ja heppoisinta muovimallia, on näitä mahdollista ostaa raskaammista, erilaisista metalleista valmistettuina malleina. Erilaisia malleja on maailmalla vaikka kuinka paljon.
Silloin kannattanee katsoa joko kiinalaisten verkkokauppojen suuntaan tai sitten Amazoniin, mikäli haluaa tilata ulkomailta asti.
PS. Lisää kesän 2017 suosituimpia tuotteita: